Junction Strike 2023, cel mai amplu exercițiu al Forțelor pentru Operații Speciale se desfășoară în perioada 8-18 mai în țara noastră. În acest exercițiu sunt angrenați 500 de militari români alături de 100 de militari din țări aliate precum Bulgaria, Polonia, Portugalia, Spania și Statele Unite ale Americii.
Potrivit unui comunicat al MApN, exercițiul se desfășoară în facilități de instruire ale Armatei României şi în zonele din vecinătatea localităților Babadag, Bacău, Câmpia Turzii, Constanța, Cincu, Deda, Mangalia, Mărăcineni, Mihail Kogălniceanu, Răstolița, Reghin, Târgu-Mureș, Tulcea și Ungheni.
”Acest exercițiu, în care sunt angrenați peste 500 de militari români și aproximativ 100 de mijloace tehnice terestre, aeriene și navale, asigură condițiile organizatorice pentru executarea instruirii cât mai realiste, pe baza unui scenariu fictiv, de către structurile de nivel tactic și operativ participante, în format multinațional și interinstituțional.
Scopul principal al acestui exercițiu complex este certificarea a trei ținte de capabilități NATO – un grup maritim de Forțe pentru Operații Speciale, un grup terestru de Forțe pentru Operații Speciale și un detașament de Operații Speciale Aeriene cu aripă rotativă.”, precizează sursa citată.
Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale se vor antrena și vor desfășura acțiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii și aproximativ 100 de militari străini din țări aliate precum Bulgaria, Polonia, Portugalia, Spania și Statele Unite ale Americii. De asemenea, la activitate vor participa, în calitate de observatori, militari din țări partenere precum Georgia, Iordania și Republica Moldova.
Această importantă activitate de instruire multinațională urmărește dezvoltarea interoperabilității în rândul structurilor participante, prin planificarea și executarea de misiuni și operații întrunite specifice forțelor pentru operații speciale, armonizarea procedurilor de lucru în mediul multinațional, toate acestea având ca finalitate promovarea securității regionale, în special în zona Mării Negre.
Foto: Ilustrativ