Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Chişinău, cu onoruri militare, de către omologul său moldovean, Maia Sandu. Președintele României este primul lider de stat primit de președintele Maia Sandu. El a fost întâmpinat cu pâine şi sare. Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că de astăzi „Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă”, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.
„Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici, la Chișinău, în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț. De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state. România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul primit din partea România în acest an, în contextul COVID-19.
„În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19. (…) Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând”, a mai spus aceasta.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că România va trimite 200.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19 și a unor echipe de specialiști.
”Am plăcerea a fi primul oaspete primit de Maia Sandu, după câștigarea mandatului de președinte. Este fără îndoială un semn de cooperare și colaborare între România și Republica Moldova. Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetățenilor din Republica Moldova pentru o direcție europeană. Eu sper ca toate forțele politice din Republica Moldova să înțeleagă acest semnal limpede dat de cetățeni. Respectarea principiilor și valorilor democratice, o justiție independentă, lupta eficientă împotriva corupției stă la baza dezvoltării țărilor din UE. România își dorește ca Republica Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de prosperitate și instituții consolidate. Doresc să subliniez în mod special că România va rămâne principalul partener al Republicii Moldova. Asistența și ajutorul dezinteresat acordat de România în ultimul an este o dovadă în acest an. În acest sens îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova. România are în vedere următoarele: închierea cât mai rapidă a acordului pentru grantul de 100 de milioane de euro. De asemenea, România își asumă susținerea procesului de vaccinare prin furnizarea a 200.000 de doze de vaccin și trimiterea unor echipe de specialiști ai României la Chișinău pentru a împărtăși din expertiza lor. România va furniza echipemente de îngrijire pentru pacienții de Covid-19. De asemenea, știm cât de afectați au fost agricultorii din Republica Moldova, de aceea România va trimite 6000 de litri de motorină către Republica Moldova”, a spus Klaus Iohannis.
Sursa:stiripesurse.ro
Foto: presidency.ro