Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

LA 23 AUGUST, PE PARTEA CU MAREA. Cel puțin 75 de vile și pensiuni vor ”răsări” în lanul de secară

Published

on

Mai multe persoane din zona de sud a litoralului s-au asociat pentru a cere introducerea în intravilan a unei sole de aproape șase hectare de teren din partea de sud a comunei 23 August, în apropiere de Olimp. Inițiativa aparține proprietarilor Stan Dobrescu, Liliana-Gabriela Bălan, Nicolae Zamfir, Vlad Marinescu, Laurențiu Gheorghe, Mihail Romeo Dobrescu, Romeo Serghei, Aurel Peleanu și Marius Cezar Zorlescu. Aceștia au depus în acest sens un memoriu la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța. În momentul de față terenul situat pe partea cu marea, la est de DN 39, are destinație agricolă, fiind așadar liber de orice construcție. Cu toate acestea, anticipând viitoarea dezvoltare chiar înainte de schimbarea regimului de extravilan, Primăria 23 August a tras un racord de apă… în câmp, în lanul de secară! Profitând de oportunitate, proprietarii terenurilor întreprind în aceste zile demersuri pentru obținerea regimului de intravilan și zonificarea terenului pentru locuințe colective, pensiuni P+2 și gospodării agroturistice. Viitoarele unități locative, turistice și agroturistice vor ocupa loturi cuprinse între 484 și 770 de metri pătrați. La un calcul grosso-modo, încap pe cele 6 hectare cel puțin 75 de imobile. Alimentarea cu apă este o chestiune rezolvabilă. Plecând de racordul deja existent, investitorii propun realizarea unei rețele independente. Însă cea mai mare problemă a zonei rămâne canalizarea. Investitorii speră să o rezolve cu fose septice din rășini poliesterice armate cu fibră de sticlă, cu un cubaj de 11 metri. În sfârșit, în memoriul depus la APM, investitorii apreciază că inițiativa lor este în concordanță cu Planul de Urbanism General al comunei 23 August.

Administrația comunei plănuiește, deja de ani buni, să așeze această localitatea pe harta turismului estival. În anii trecuți s-a vorbit de stațiunea Terra, însă proiectul s-a domolit o dată cu criza financiară din 2009. De la revenirea economiei naționale, dar mai ales după tranșarea limitelor administrative dintre 23 August și Mangalia, pe trupul administrativ al celei dintâi, în zona de cherhanale din nordul stațiunii Olimp, aproape de vila fostului premier Theodor Stolojan, a fost ridicat un complex hotelier de 5 stele de către investitori turci. În vecinătatea acestuia, tot pe teritoriul administrativ al comunei 23 August, se dezvoltă – deocamdată la nivel de aprobări – un alt complex de căsuțe rustice, restaurante, baruri și piscine, la inițiativa grupului de afaceri de la Tomis Plus (grup coordonat de Sorin Vișenescu și Lucian Orban).

Nici stațiunea Olimp, din imediata vecinătate, nu stă pe loc. Fostul camping comunist a fost lotizat de proprietarul său, iar autoritățile din Mangalia au aprobat deja PUZ-uri pentru construirea de pensiuni turistice. Mai la sud, hotelurile de renume ale stațiunii, lăsate în paragină ani de zile, au fost preluate recent de cel mai important investitor în turism, Mohamed Murad. Ne referim, desigur, la complexul Amfiteatru, Panoramic, Belvedere. Relansarea turismului în zona Olimp – 23 August vine, nu întâmplător, într-un moment prielnic. Astfel, în perioada următoare autoritatea națională de mediu va lansa licitația pentru etapa a doua de înnisipare artificială, în vederea extinderii plajelor turistice dintre Eforie Nord și Limanu, în valoare prognozată de 800 de milioane de euro. Plaja actuală din zona Olimp – 23 August este îngustă și puternic erodată de curenții marini. Lucrările de îndiguire și extindere a zonei de nisip, precum și cele de stăvilire a curenților marini prin structuri submerse, vor rezolva o parte din probleme. Celelalte probleme, în speță investițiile în facilitățile turistice, au deja mușterii lor. Ca dovadă, ceea ce se întâmplă acum în zonă.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions