Laboratorul spaţial chinez, aşteptat de câteva zile să cadă pe Pământ, a reintrat în atmosferă în cursul nopţii şi s-a dezintegrat aproape total undeva deasupra Pacificului de Sud – au anunţat cercetătorii de la Beijing, potrivit jurnaliștilor de la Digi24.ro.
13 agenţii spaţiale, sub coordonarea ESA – Agenţia Spaţială Europeană, au urmărit traiectoria obiectului în jurul globului. Staţia spaţială “Tiangong 1” nu mai putea fi controlată şi plutea în derivă de doi ani.
Avea în jur de 10 metri lungime, o greutate de opt tone şi fusese lansat în 2011 pentru a găzdui experimente pe orbită. Numele său înseamnă „palatul ceresc”.
Primul laborator spațial experimental ridicat pe orbită de China va reveni pe Pământ între 31 martie și 4 aprilie, au anunțat oficialii. În mod normal, aparatul trebuia să ardă complet în atmosferă, conform declarației Autorității Spațiale Chineze. Tiangong-1 a încetat oficial să mai transmită date și a intrat în ultima fază de operare la data de 16 martie, a declarat un reprezentant al aceleiași agenții.
Modulul ar fi trebuit să fie readus în atmosferă în mod controlat, într-o zonă din Pacific, dar acest lucru nu s-a mai putut întâmpa.
Deşi destul de masiv, de dimensiunea unui autobuz, Tiangong este departe de topul celor mai mari obiecte fabricate de om care au reintrat în atmosferă mai mult sau mai puţin controlat.
Primul loc în acest clasament este deţinut de fosta staţie spaţială sovietică MIR, care avea 130 de tone. Aceasta s-a prăbuşit în 2001, tot în sudul Oceanului Pacific.