Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Legea pensiilor, în atenția miniștrilor din cabinetul Dăncilă. Pensionarii ies în stradă. Vezi ce nemulțumiri au

Published

on

Guvernul se întruneste în sedinţă, miercuri, de la ora 15.00, iar pe ordinea de zi va figura si proiectul legii pensiilor, potrivit ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici. De la ora 11.00, în Piaţa Victoriei este programat un protest al pensionarilor, nemulţumiţi că pensiile nu vor mai fi corelate cu salariul mediu brut pe economie.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România au anunţat că vor protesta, miercuri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de Legea pensiilor. Protestatarii ar urma să se strângă în piaţă începând cu ora 11.00.

Pensionarii spun că nu sunt de acord cu faptul că pensiile nu vor mai fi corelate cu salariul mediu brut pe economie, începând cu anul 2021, iar acest lucru îi va afecta. În plus, reprezentanţii pensionarilor au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la modificările aduse sistemului de pensii, încercând în repetate rânduri să discute cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

De la ora 15.00 este programată şedinţa de Guvern, în care va fi discutată Legea pensiilor, după cum a anunţat, miercuri seară, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Advertisement
usr

“Legea a fost ieri avizată la Finanţe şi mâine, în şedinţa de Guvern, că mâine e şedinţă de Guvern, nu joi, va fi pe ordinea de zi proiectul de lege. Merge la Parlament şi sperăm în cel mai scurt timp, până la final de an, să avem şi această lege în Parlament”, a declarat Teodorovici.

El a spus că suma necesară pentru aplicarea viitoarei legi a pensiilor este una “foarte mare”, peste limita impusă pentru anul 2019: “Suma este una foarte mare. Cred că este cea mai mare provocare”.

Ministrul Finanţelor a afirmat că bugetul de pensii va creşte în fiecare an, începând cu 2019, când bugetul pentru pensii va fi de 700 de milioane de lei şi va ajunge la 40 de miliarde de lei în anul 2022, când toate dosarele vir fi recalculate.

“Vă spun pe ani, eventual. Noi, de exemplu, anul viitor, estimăm, faţă de ce am spus noi ca limite pentru anul viitor ca buget, neavând încă legea ca să facem această analiză, undeva la 700 de milioane de lei anul viitor, deci peste limita pe care noi am pus-o pentru anul 2019. (…) punctul de pensie o să înceapă să crească. (…) După care, în 2020, avem undeva la 9 miliarde de lei, este o analiză făcută de noi şi după aceea, în următorii doi ani, suma creşte la 29 de miliarde şi în anul patru, în 2022, la 40 (de miliarde de lei – n.r.), dacă nu mă înşel”, a explicat Teodorovici, susţinând că îşi asumă legea pensiilor, cu condiţia ca economia să se mişte.

Ultima variantă a proiectului, consultat de G4Media.ro, arată că principalele prevederi ale legii pensiilor se vor aplica de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022. Punctul de pensie va fi de 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020 şi 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021.

Legea prevede că începând din anul 2022, valoarea punctului de referinţă creşte anual cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referinţă este un alt indicator luat în calcul la stabilirea valorii pensiei şi reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adică 25.

În 28 septembrie, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că legea pensiilor a fost suficient de mult dezbătută, simulată şi calculată, astfel încât să nu fie necesare foarte multe amendamente de la Parlament.

Advertisement
usr

Ministrul Muncii a afirmat că pensiile cresc până în 2021, dar abia atunci se va aplica noua formulă, pentru că până atunci nu există posibilitatea tehnică de a recalcula 5 milioane de pensii.

sursa: news.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions