Conecteaza-te cu noi

Societate

Legendara cântăreață Gigi Marga a murit într-un spital din New York

Published

on

A copilărit în orașul Râșnov și a debutat în Corul Patriarhiei. Ulterior a cântat în corul Filarmonicii George Enescu. A studiat Științele Economice și Conservatorul și a fost repartizată la Intreprinderea Gaz Metan.

Potrivit wikipedia, a renunțat la cor și a fost angajată de casa de discuri Electrecord, unde a înregistrat mai multe piese cu Trio Grigoriu. În 1962 a câștigat un premiu la un concurs international de la Sopot, Polonia.  În anul 1986 a emigrat în America, devenind cetățean american în 1987. S-a stabilit la New York și a continuat să cânte în restaurantele cu specific românesc din zonă.

Vestea morții ei a fost dată pe pagina de Facebook de Grigore Culian, redactor șef al ziarului New York Magazine, român stabilit de mulți ani în SUA.

Iată postarea:

”O veste tristă. Azi, 9 iunie 2020, în jurul orei 9 A.M., a plecat să le cânte îngerilor marea noastră artistă Georgeta “Gigi” Marga. Avea 91 de ani împliniți pe 22 aprilie a.c. (în aceeași zi cu autorul acestor rânduri!) și s-a stins pe un pat de spital din New York, după ce supraviețuise pandemiei cu Corona Virus. Am împărțit scena în urmă cu mai bine de 40 de ani, am făcut turnee împreună, iar destinul a făcut să ne reîntâlnim în America, unde m-am îngrijit personal să aibă o bătrânețe decentă, deși Gigi a rămas tânără întotdeauna prin spiritul și cântecele ei. Pot să vă spun că nu am cunoscut vreodată o artistă atât de generoasă. Ne-a dăruit totul, a adus bucurie în sufletele a milioane de români și nu a cerut niciodata ceva în schimb. Gigi Marga s-a stins la fel de modest cum a trăit și o soartă nedreaptă a făcut să nu aibă parte nici măcar de o ceremonie funerară de rămas bun, pe care ar fi meritat-o din plin. Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace.”, a scris Grigore Culian.

În fotografie este Gigi Marga, alături de Grigore Culian (în stânga) și Gheorghe Gheorghiu (în dreapta).

Ea a intrat în istoria muzicală din România încă din anii 1960, cu piesa ”Parfumul florilor de crin.”

Potrivit wikipedia, Gigi Marga era cunoscută pentru melodii ca „Parfumul florilor de crin”, „Din mici nimicuri”, ”Ada Kaleh”, „Chemare”, „Nu știu ce să cred”, concerte în restaurantele din București și din New York, dar și pentru pentru aparițiile televizate de revelion din timpul regimului comunist.

Iată versurile melodiei Ada Kaleh, pe care o puteți asculta mai jos.

De veacuri Dunarea de-argint,

se despleteste povestind,

de prea frumoasa Aiseh

din Insula Ada Kaleh.

Soptea povestea c-a-ndragit

pe Dragomir,

luntras vestit,

si in fermecatul serii ceas,

ei doi cântau cu dulce glas

Ada Kaleh, Ada Kaleh,

pe-al tau pamânt vrajit

ce minunat a-nflorit

iubirea floarei de cais

Ada Kaleh, Ada Kaleh,

tu cresti iubirea mea din vis

În calea primei lor iubiri

crescut-au grele împotriviri,

spuneau ai ei: “sa-i despartim”,

spuneau ai lui: “de neam strain”,

Dar nu, ei nu s-au despartit,

pe veci în valuri s-au unit,

si-n fermecatul serii ceas,

adâncul parca prinde glas

Ada Kaleh, Ada Kaleh,

pe-a-l tau pamânt vrajit

ce minunat a-nflorit

iubirea floarei de cais

Ada Kaleh, Ada Kaleh,

tu cresti iubirea mea din vis

Dar anii peste ani au nins,

si noi lumini azi s-au aprins,

azi Dragomir si-o Aiseh,

fac nunta in Ada Kaleh

Azi vietile lor s-au unit,

urmasii celor ce-au pierit,

si în fermecatul serii ceas,

rasuna dulce al lor glas

Ada Kaleh, Ada Kaleh,

pe-al tau pamânt vrajit

ce minunat a-nflorit

iubirea floarei de cais

Ada Kaleh, Ada Kaleh,

tu cresti iubirea mea din vis.

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions