Advertisement
Exclusiv

Legislația de mediu, terfelită la Cernavodă. Deșeurile din construcții, îngropate în râpe (galerie foto)

Una dintre cele mai mari probleme de mediu ale României este legată de managementul deșeurilor. România are de parcurs pași importanți în acest domeniu, iar Comisia Europeană a avertizat Guvernul de mai multe ori în ultimii ani că dacă nu se parcurg pașii de implementare a măsurilor comisiei, se va activa procedura de infringement, ceea ce presupune restricționarea accesului la fondurile europene.

Evitarea acestei perspective tot mai apăsătoare presupune un efort conjugat al administrației centrale și locale din țara noastră. În fața acestor avertizări, Primăria Cernavodă a rămas însă într-o zonă de impasibilitate.

Departe de reglementările europene și naționale în materie, când vine vorba de gestionarea deșeurilor, primăria lui Negoiță s-a arătat fidelă nu valorilor europene, ci rușinoasei tradiții a ascunderii gunoiului sub preș, ținând să ne arate cât de grea este tranziția la lumea civilizată. Putem spune cu siguranță că problematica deșeurilor a fost gestionată la Cernavodă după principiul I do it My WAY (fără să cunoaștem dacă primarul este și fan al lui Frank Sinatra). Drept dovadă, deșeurile din construcții au fost descărcate de societatea de gospodărie locală pe un deal din localitate, în vecinătatea unei foste gropi de gunoi închisă în anul 2013. Mai jos puteți vedea câteva imagini surprinse în al doilea mandat de primar al lui Liviu Negoiță, când deșeurile din construcții erau descărcate și îngropate în natură, în râpele din zonă.

Haiducia deșeurilor inerte de la Cernavodă a fost sesizată în urmă cu aproximativ doi ani, Gărzii de Mediu, care a dispus măsuri de ecologizare a zonei. Totodată, au fost sesizate și organele de cercetare penală, însă dosarul întocmit atunci a fost între timp clasat.

Advertisement

De atunci și până în vara acestui an, deșeurile inerte colectare din oraș au fost depozitate provizoriu pe un teren privat, în vecinătatea Gospodăriei Comunale. Totodată, fosta conducere de la Gospădărie a notificat Primăria Cernavodă să întreprindă demersurile legale în vederea identificării și autorizării unui depozit pentru deșeurile din construcții. La baza acestui proces trebuia să stea în primul rând o hotărâre de Consiliu Local, însă aceasta nu a fost adoptată.

Mormanele de moloz au putut fi văzute în vecinătatea Gospodăriei Comunale până la finalul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an, așa cum atestă mai multe fotografii care au fost transmise redacției Ordinea.Ro de un susținător al primarului Negoiță.

Imagine transmisă redacției în data de 30 martie 2024 de un cititor din Cernavodă. 

 

Ulterior, munții de moloz din vecinătatea Gospodăriei Comunale au dispărut.

Tot între timp, pe dealul curățat sub imboldul Gărzii de Mediu, au început din nouă să fie depozitate ilegal resturi din construcții. Mai jos puteți vedea câteva fotografii surprinse chiar azi, în care se observă noi munți de deșeuri formați de curând din resturi de beton, asfalt, olane, azbest.

În opinia noastră, sunt indicii că există și deșeurile îngropate, așa cum reiese din analiza fotografiilor (se pot observa urmele proaspete de utilaje). Relevant este faptul că îngroparea deșeurilor, inclusiv a celor provenite din construcții, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Vestea proastă pentru noi este că deșeurile nu au fost ascunse sub preșul casei lui Negoiță, ci pe domeniul public al UAT Cernavodă, fiind un real pericol pentru mediu și starea de sănătate a populației din zonele adiacente, totul pentru a ocoli costurile aferente cu transportarea și depozitarea deșeurilor la depozitele ecologice acreditate.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Recent Posts

Accident rutier în Lipnița. O mașină s-a proptit într-un copac

În această seară, 15 noiembrie, a avut loc un accident rutier la Lipnița, județul Constanța. … Read More

6 ore ago

Oficial! Primăria Constanța a publicat contractele pentru iluminatul festiv. 4,5 milioane de lei ne costă distracția

Primăria Constanța a publicat contractul privind iluminatul festiv de sărbători. Este, practic, o afacere de… Read More

7 ore ago

Chestorul Dumitru Bîltag, șef cu acte în regulă al IPJ Constanța

Astăzi, 15 noiembrie, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea postului de șef al IPJ Constanța, care… Read More

7 ore ago

Primarul Chițac vrea să rectifice bugetului Constanței pe acest an. Vezi care sunt principalele modificări

Consilierii locali din Constanța se vor întruni marți, 19 noiembrie, în ședință ordinară pentru a… Read More

9 ore ago

Proprietari de câini, amendați de polițiștii IPJ Constanța

În perioada 14-15 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu… Read More

9 ore ago

Și-a parcat mașina pe trotuarul din fața Muzeului de Artă Constanța. Vezi ce amendă a primit

Astăzi, 15 noiembrie, un bărbat și-a parcat autoturismul pe trotuarul din fața Muzeului de Artă… Read More

9 ore ago