Președintele PMP Constanța, consilierul județean Claudiu Palaz, spune că este dezamăgit de actuala conducere a administrației județene, după ce s-a reziliat contractul pentru extinderea Delfinariului în valoare de 5 milioane de euro și, drept urmare, finanțarea a fost pierdută.
„Faptul că întreg Consiliul Județean Constanța funcționează ca un pește pe uscat, își risipește energia agitându-se inutil și demonstrează în fiecare zi că “peștele de la cap se împute” nu mai e o necunoscută pentru nimeni. Însă să ajungi că președinte de CJ să te bucuri că se reziliază un contract de finanțare în valoare de 5 milioane de euro, bani nerambursabili, prin care aveai unica șansă ca în Constanța să mai existe un Delfinariu care să respecte normele în vigoare, pare încă peste capacitatea de înțelegere a tuturor.
Înțeleg că dl Lupu a dorit neapărat un nou director la Delfinariu, înțeleg că nici după 2 ani nu pricepe cum funcționează procedurile administrative. Dar ce nu înțeleg este cum poate să fie atât de senin dl Lupu după ce de când conduce CJC nu a reușit decât o groapă în curtea CMSNC în loc de o extindere a Delfinariului, în condițiile în care a preluat absolut tot de-a gata. Dar cred că a vrut ca și Delfinariul să se asorteze cu întregul oraș, o groapă înconjurată de alte gropi.
Dle Lupu, normele europene nu vă așteaptă pe dvs să vă dați seama cum funcționează administrația. Nici pe directorul habarnist să învețe ce înseamnă un Delfinariu. Aveți o finanțare câștigată de noi în 2019 pentru 5 milioane de euro pentru extinderea Delfinariului în conformitate cu normele europene, pentru că altfel se va închide. Aveți toate procedurile finalizate. Aveți absolut tot și din acest tot ați reușit doar o groapă în peste 2 ani de zile. Nu vă mai bateți, domnule, joc! Aici nu ne jucăm cu lopățelele în nisip, aici se face administrație!
P.S. Apreciem că ne recunoașteți meritele, dovadă fiind faptul că proiectul va rămâne neschimbat. Este normal, este făcut de profesioniști. Dacă nu știți să îl puneți în aplicare, nu ne mai încurcați, dle Lupu! Din 2020 de când ați venit la conducerea CJC, singurele lucruri pe care le deslușiți sunt integramele și SUDOKU. Și printre picături, uneori mai faceți și administrație.“, spune Palaz.
Lucrările de extindere la singurul delfinariu din România au început în vara anului 2020 printr-un proiect lansat de fosta conducere a administrației județene conduse de Horia-Marius Țuțuianu și din care făcea parte și Claudiu Palaz în calitate de vicepreședinte. Valoarea lucrărilor au fost estimate la 5,6 milioane de euro, iar proiectul de extindere era finanțat de Ministerul Turismului în proporție de 70% și de Consiliul Județean Constanța, în proporție de 30%. Claudiu Palaz spune că, din cauza rezilierii contractului, cele aproximativ 5 milioane de euro au fost pierdute.
Ce spune fostul ministru al Turismului Mircea-Titus Dubre
Proiectul de extindere a Delfinariului a fost inclus în master planul pentru Turism în timpul mandatului lui Mircea-Titus.
„În calitate de ministru al turismului am început demersurile, la începutul anului 2017, pentru realizarea Master Planului de Investiții în Turism ce avea ca principal scop dezvoltarea agrementului la nivel național. Master Planul s-a materializat prin HG 558/04.08.2017. În acest Master Plan, la cererea primarilor din județul Constanța și a președintelui Consiliului Județean au fost introduse mai multe investiții. Consiliul Județean, la acel moment, și-a dorit extinderea Delfinariului pentru că este singurul de acest fel din România și aș putea spune că este una din cele mai importante atracții din Constanța la acest moment. Demersurile pentru finanțarea acestui obiectiv au început din toamna anului 2017, iar toate etapele s-au finalizat în luna iulie 2020 când a fost semnat contractul de finanțare. Zilele acestea, am înțeles ca s-a pierdut finanțarea și că toți banii pentru finalizarea proiectului vor fi puși de către consiliul județean. Mi se pare cea mai mare incompetență să ai un contract în derulare, bugetat, și tu să pierzi absolut tot. Consider ca cei ce au făcut acest lucru să pună ei banii indiferent cine sunt și nu să se ia din bugetul Consiliului Județean. Ar trebui ca această instituție să se îndrepte împotriva celor care sunt responsabili pentru așa ceva, și poate o mână de ajutor ar trebui să o dea și Curtea de Conturi printr-o autosesizare.“, a spus Mircea Dobre.
Ce cuprindea proiectul
În plan era cuprins a se construi un nou bazin de antrenamente (suprafața construită la sol de 628,70 mp, volum total 3094 mc, înălțimea apei de 5,2 m), o stație de filtre și stație de pompare (6 sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului), un spațiu administrativ (camere antrenori, cameră preparare hrană, magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic) și va fi montat un skimmer (dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament).
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta