Liderii PSD și PNL negociază lista comună pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Candidatul comun care va deschide această listă, conform jurnaliștilor de la stiripesurse.ro este Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. De asemenea, pe liste se regăsesc și alte surprize pe care cele două formațiuni le analizează în această perioadă, respectiv din partea PNL ar fi jurnalista Antena 3 CNN, Sabina Iosub, iar din partea PSD ar fi Maria Grapini.
Varianta în lucru a candidaților PSD:
Mihai Tudose
Claudiu Manda
Victor Negrescu
Simona Bucura Oprescu
Maria Grapini
Vasile Dîncu
Dragoș Benea
Titus Corlățean / Dan Nica
Gheorghe Cârciu
*Ordinea este aleatorie
Varianta în lucru a candidaților PNL:
Siegfried Mureșean
Rareș Bogdan
Adina Vălean
Alina Gorghiu
Sabina Iosub
Daniel Buda
Vasile Blaga
*Ordinea este aleatorie
Cine este Ramona Chiriac
Ramona Chiriac este o diplomată cu o carieră solidă începând din anul 2008. A absolvit Studii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar palmaresul său academic cuprinde două diplome de masterat în domeniul studiilor europene și al administrației publice, obținute la universități din Germania și Olanda, precum și în studii de gen și inegalități, obținute la aceeași universitate din Cluj-Napoca. În plus, a participat la programe executive la universități de prestigiu precum Yale și Cambridge.
Alegeri europarlamentare 2024 – 33 de europarlamentari pentru România, cele mai importante informații
Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene aleasă în mod direct și unicul parlament multinațional ales prin sufragiu universal, la fiecare cinci ani. Anul acesta, alegerile vor avea loc în iunie.
Alegerile europarlamentare au loc o dată la 5 ani în toate statele Uniunii Europene, anul acesta în 2024. Așadar, Uniunea Europeană votează între 6 și 9 iunie. În România, alegerile au loc pe 9 iunie 2024.
Poate vă întrebați câți europarlamentari sunt, de fapt, la nivelul Uniunii Europene. Numărul total nu poate depăși 750, plus președintele. În acest moment, noi avem 705 reprezentanți ai cetățenilor europeni în Parlament, iar anul acesta vor fi aleși 720 de europarlamentari.
Grupurile din Parlamentul European sunt importante, căci după alegeri, eurodeputații alcătuiesc grupurile politice și asta se întâmplă în funcție de principiile comune. În acest moment, în Parlamentul European sunt șapte grupuri politice.
Importante sunt și comisiile și delegațiile Parlamentului European. Parlamentul European are 27 de comisii care pregătesc lucrările sesiunilor plenare, iar în Parlamentul European sunt 49 de delegații care întrețin relații și organizează schimburi de informații cu parlamentele țărilor terțe.
România are 33 de europarlamentari și sunt împărțiți în acest moment în cinci grupuri parlamentare.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta