În data de 21 martie a anului curent, Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a emis Decizia exhaustivă privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Acest pas dă dreptul operatorului Transgaz de a începe efectiv a lucrărilor.
”Am emis decizia exhaustivă concomitent cu îndeplinirea, de către Transgaz, a tuturor condițiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european. Acest moment este unul important pentru că ne apropie de rolul pe care România și-l dorește în regiune. Prin BRUA, România își va putea exploata imensul potențial al zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră și astfel vom deveni un factor de securitate energetică în această parte a Europei”, declara ministrul Energiei, Anton Anton.
Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte în lungime de aproximativ 479 kilometri și a trei stații de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor). Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2019.
În cursul zilei de azi, Transgaz a obținut Autorizația de Construire pentru executarea lucrărilor la proiectul ”Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre -Podișor” SNTGN Transgaz SA informează că,în calitate de Organism Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei a eliberat Autorizația de Construire nr. 5/17.05.2018 prin care autorizează executarea lucrărilor de construire pentru proiectul ”Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor” inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.
Autorizația de Construire a fost emisă în conformitate cu prevederile Legii nr.185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale.
Proiectul ”Conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre –Podișor” presupune realizarea următoarelor lucrări de investiții: conducte de transport gaze natural cu o lungime totală de aproximativ 308,16 km, compusă din două tronsoane: tronsonul I Marea Neagră – Amzacea (32,7 km; Dn 1200) și tronsonul II Amzacea–Podișor (275,4 km, Dn1000); stație de primire-lansare godevil zona Amzacea; Interconectare cu conducta de transit T1; interconectare NT Vlașin; Interconectare cu SCG Podișor; organizări de șantier și depozite de Material tubular.
Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se va asigura legătura dintre resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA, precum și interconectarea cu conducta de transport internațional de gaze naturale T1. Valoarea lucrărilor este estimată la 1,22 miliarde lei (fără TVA). Perioada de valabilitate a Autorizației de Construire este de 36 luni de la data emiterii, cu condiția începerii execuției lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii.
SNTGN Transgaz SA Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor natural și dispecerizarea gazelor, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specificactivității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.
OMV: Nu tot gazul din Marea Neagră trebuie să meargă spre Vest