Conecteaza-te cu noi

Societate

Lucrări RAJA în 8 puncte de lucru active în municipiul Constanța

Published

on

lucrari raja constanta

Începând din noaptea trecută, 25 spre 26 martie 2025, echipele de intervenție au demarat operațiunile planificate în cadrul lucrărilor de conectare la sistemul centralizat de alimentare cu apă a noilor rețele din municipiul Constanța. Aceste operațiuni sunt prevăzute în cadrul contractului CL33 – “Reabilitare conducte aducţiune şi magistrale, staţii de pompare apă uzată SP E20 şi refulări aferente, în Municipiul Constanţa”, în valoare totală de aproximativ 76 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Aceste intervenții vizează conectarea unei noi magistrale cu diametrul de 800 mm, care înlocuiește actuala conductă, aflată în exploatare de peste 60 de ani. Din cauza stării avansate de uzură, exista riscul ca, mai ales în sezonul estival, consumul crescut de apă să conducă la cedarea acesteia, afectând alimentarea utilizatorilor deserviți pe o perioadă nedeterminată de timp. Noua conductă este proiectată să asigure o distribuție eficientă și să susțină dezvoltarea urbană a zonelor deservite.

Lucrările se desfășoară continuu în cele 8 puncte de lucru active, cu 16 echipe specializate care acționează simultan în teren pentru montarea și conectarea noii conducte magistrale la rețeaua centralizată. Aceste lucrări complexe de reabilitare și modernizare a rețelei de apă se desfășoară în diverse puncte din oraș și constau în integrarea magistralei cu diametrul de 800 mm în sistemul existent. Sunt realizate cămine de acces pentru a facilita intervențiile tehnice viitoare și se montează componente durabile precum vane de legătură, elemente de ramificație pentru sectorizarea sistemului, astfel încât în situația apariției unor avarii perimetrele afectate să fie mult mai restrânse.

Noua conducta din fontă, cu diametrul de 800 mm, care înlocuiește conducta actuala PREMO, cu o vechime de peste 60 ani, va asigura alimentarea cu apă de la stația de tratare și pompare Palas în diferite zone din orașul Constanța ( Baba Novac, Compozitori – Energia, Badea Cârțan, Inel I, Casa de Cultură, Zona Comercială Nord-Vest, Inel II, Tomis 3).

Principalele lucrări în cadrul acestei opriri programate sunt:

  • conectare magistrală la conducta de la stația Palas la intersecția dintre bdul Aurel Vlaicu cu str. Baba Novac;
  • cuplare rețele de distribuție cu diametrele de 400 și 200 mm, pe strada Baba Novac și Dionisie cel Mic;
  • reîntregire conducta DN 800, la intersecția străzilor Soveja cu Barbu Șt. Delavrancea.

Cea mai complexă lucrare, se desfășoară la intersecția străzilor Dionisie cel Mic cu Steagului, conectare la conducta existentă, o lucrare executată la o adâncime de aproximativ 4 metri, într-o zonă unde există mai multe rețele de utilități. Din acest motiv, piesele de legătură se construiesc la fața locului, în funcție de topografia zonei și rețelele existente, ceea ce determină o perioadă mai mare de intervenție. De asemenea, lucrările au fost îngreunate de golirea sistemului, care a necesitat un interval mai mare de timp din cauza debitului și lungimii rețelei.

Pe lângă cuplările la sistemul existent, se pune în funcțiune și by-pass-ul dintre noua magistrală și cea reabilitată din fontă, cu diametrul de 700 mm de pe strada Dezrobirii. Realizarea acestei conectări are ca scop asigurarea unei alimentări de siguranță în cazul apariției unor avarii la nivelul celor două conducte mari. Aceasta va permite limitarea impactului asupra consumatorilor prin sistarea apei pe o arie mai restrânsă. Prin urmare, flexibilitatea sistemului va fi crescută, având la dispoziție două alimentări alternative.

În cadrul aceluiași contract, se pune în funcțiune și noua magistrală – DN 560 de pe strada Baba Novac, ce transportă un debit suplimentar de apă de la stația Palas către stația de pompare și tratare Călărași, ce deservește toată zona centrală a orașului Constanța. Acest lucru va permite ca, în situațiile în care apar defecțiuni pe conductele de aducțiune de la sursele Caragea și Cișmele, remedierea acestora să se realizeze cu un impact minim asupra furnizării de apă către abonații deserviți de stația Călărași.

Toate aceste lucrări, vor duce în final la scoaterea din funcțiune a conductei DN 1000 de pe strada Baba Novac, rețea cu o vechime de peste 60 ani, pozată prin proprietăți și pe sub diverse imobile, ce face imposibilă intervenția imediată în cazul unor avarii, ceea ce implica sistarea de apă pe perioade mari de timp.

După finalizarea lucrărilor în cadrul acestor intervenții programate, alimentarea cu apă se va relua progresiv în zonele afectate, în funcție de topografia rețelei și consumurile înregistrate. Sistemul va necesita un interval de timp de aproximativ 6 – 8 ore pentru a atinge presiunea optimă necesară asigurării apei la parametrii corespunzători.

În continuare sunt afectați de lipsa apei sau au presiuni scăzute consumatorii din următoarele zone:

  • Baba Novac;
  • Compozitori – Energia;
  • Badea Cârțan;
  • Inel I;
  • Casa de Cultură;
  • Zona Comercială Nord-Vest;
  • Bd. Alexandru Lăpușneanu (între bd. Tomis și str. Nicolae Iorga), inclusiv punctele termice: PT57, PT100, PT115, PT124;
  • Bd. Tomis (partea stângă, între bd. Alexandru Lăpușneanu și str. Petru Vulcan), inclusiv punctele termice: PT102, PT104;
  • Zona Brotăcei, delimitată de străzile Adamclisi – Suceava – Al. Lăpușneanu – Soveja – Adamclisi, inclusiv punctele termice: PT120, PT121, PT122, PT123, PT138.
  • Inel II;
  • Zona Coiciu;
  • Poporului (între bd. Tomis și str. Mihai Viteazu), inclusiv străzile adiacente: Talazului, Eremia Movilă, Salcâmilor, B.P. Hașdeu, Năvalnicului;
  • Zona Piața Tomis 3;
  • Zona Tic-Tac – Cireșica.

”La reluarea furnizării, apa poate prezenta modificări temporare ale calității, cum ar fi turbiditatea și schimbări de culoare. Recomandăm abonaților să evite consumul de apă potabilă și să o utilizeze doar în scopuri casnice până la limpezire.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că vom continua să vă informăm pe parcursul desfășurării lucrărilor.”, au precizat reprezentanții Biroului de comunicare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions