Lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate în aceste zile. Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastuctură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat.
În aceste condiții, termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat. Acest lucru ar atrage costuri suplimentare pe care antreprenorul le-ar putea revendica către Apele Române Dobrogea-Litoral, precum și sancțiuni din partea Uniunii Europene. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi și ei afectați de întârzierea termenelor de implementare a proiectului.
”În urmă cu două zile, accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța. Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului “Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia.”, precizează reprezentanții companiei Apele Române Dobrogea Litoral.
Lucrările derulate în această zonă au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari.
Precizăm că Direcția Hidrografică Maritimă a transmis o adresă către mai multe instituții, prin care a precizat că ”până la un nou aviz, se interzice accesul navelor și exploatarea fundului Mării Negre în perimetrul delimitat.”
Nu este clar pentru ce perioadă au fost oprite lucrările de înnisipare.
Reamintim că, în luna noiembrie a anului trecut au demarat lucrările cuprinse în cadrul proiectului “Protecția și Reabilitarea părții Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” și care reprezintă o continuitate a proiectului implementat cu succes la sfârșitul anului 2015, în Faza I.
Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna anului trecut și se estimează că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acestea implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri și extinderea unei construcții hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puțin 100 m lățime, la cota de cel puțin +2 m, pe o perioadă de timp de 50 de ani.