Vine Paștele și ne cam apropiem de final cu treaba pentru întâmpinarea acestei sărbători. Femeile și-au pregătit casele, au făcut curățenie, au spălat geamurile și perdelele, au dereticat totul și acum se gândesc la masa de sărbători. Ce să pună pe masă? Păi, ce se pune de regula: miel, ciorbă și friptură, pasca, drob, brânză, eventual ceva mezeluri, legume și fructe. Adică, de toate! Pregătirea mielului de Paște e o tradiție veche de când lumea. Pe vremuri, nu exista nici un sărac care să nu mănânce o bucată de miel în sfânta zi de sărbătoare. Fie o gătea el, fie o căpăta de pomană. Cert este că așa sărbătoreau strămoșii noștri Paștele. Cu miel, ouă roșii și cozonac! Toate aceste bunătăți le pregăteau acasă, în bătătură. Azi e joi și se vopsesc ouăle. Sau, se vopseau, că acum sunt pline magazinele de ouă vopsite în toate culorile posibile. Odinioară se făceau doar roșii, dar au trecut acele vremuri. Dar să revenim la mielul pe care ar trebui să îl pregătim. Cât costă, v-ați întrebat? Probabil mulți dintre voi au făcut deja rost de el din bătătura țărănească. În fiecare sat există miei, iar prețul lor oscilează din localitate în localitate. Ce-i drept, nu sunt diferențe mari de tarife. Mai nou sunt pline și magazinele de miei. Sunt și miei întregi, și pe bucăți, depinde cât anume dorești să achiziționezi. În mare, prețul din magazine este de circa 20 lei/kg. Cu un leu-doi, mai mult sau mai puțin. Dar o bucată zdravănă de pulpă ajunge la câteva kg. Așa că, vrei nu vrei, ești obligat să scoți în jur de 100 de lei din buzunar. Câte ouă vopsești? Și aici depinde foarte mult de numărul membrilor familiei. Unii vopsesc 10 ouă, alții 20 dar am întâlnit și familii unde se pun în oală, la fiert, și câte 100 de ouă. Deci, și aici prețul diferă foarte mult. Le cumperi din magazin, te costă circa 40-50 de bani oul. Le vrei din piață, de la țărani? Atunci trebuie să scoți în jur de un leu pe bucată. Verdeața este ieftină, dar se adună la socoteală. Ai nevoie și de ceapă verde, și de usturoi, și de salată, și de roșii, castraveți, mărar, pătrunjel. În aceste zile se cumpără și ardei, gogoșari. Să nu uitați de usturoi, pe care îl veți găsi doar din import, că românesc nu prea am mai văzut în ultimii ani, de când aducem din China. Vă apucați și de cozonac sau îl cumpărați? Pentru că, dacă îl faceți acasă, în afară de timpul pe care îl veți aloca frământatului, aveți și de băgat o grămadă de dulciuri. Nucă, rahat, cacao, zahăr, lapte … sunt multe și toate costă. Așa că, una peste alta, dacă vă apucați să faceți un calcul, veți vedea că aveți de scos din buzunar câteva sute de lei pentru un Paște modest. Dar când este atât de multă lume amărâtă, care de-abia își duce zilele de pe o zi pe alta, ne întrebăm, pe bună dreptate, câți dintre noi vom arunca o grămadă de mâncare (pentru că vom găti prea multă) și câți se vor gândi doar la gustul mielului. Da, este o sărbătoare mare care trebuie pregătită ca atare. Dar, din păcate, am ajuns să trăim aceste vremuri tulburi în care pentru mulți este un lux foarte mare să dea banii alocați unei luni de zile (cum sunt pensionarii amărâți) pentru mâncare. Ce-i drept, unii nici măcar nu se vor gândi la sumele pe care le vor cheltui. Li se va părea un gest absolut normal, care așa și este. Dar sunt mulți care vor pofti la mesele îmbelșugate de altă dată și vor petrece sărbătorile din amintiri. Oricum, îndemn pentru cei ce au de toate: dați și de pomană celor care nu prea au bani. Că doar e sărbătoare și este cât se poate de util și de normal să vă gândiți și la cei din jurul vostru (nostru)!