Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa împreună cu CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți) au organizat astăzi, 8 august a.c, o conferință de presă pentru informarea și conștientizarea agenților economici, din județul Constanța, care folosesc muzica în scop ambiental, fără a plăti drepturile de autor cuvenite artiștilor interpreți.
În cadrul conferinței de presă, reprezentanții CREDIDAM au atras atenția asupra faptului că toate societățile comerciale (hoteluri, restaurante, baruri, discoteci etc.), care utilizează înregistrări audio sau video, ale prestațiilor artiștilor interpreți, în mediul ambiental, indiferent de sursa sau mijloacele tehnice folosite, sunt obligate, prin lege, să plătească drepturile de autor.
„Unitățile economice au obligativitatea de a achita o remunerație cuprinsă între 10 și 500 lei/lună, în funcție de tipul de activitate desfășurată (hotel, restaurant, incintă comercială sau club). Spre exemplu, pentru un restaurant, bar sau cafenea, cu o suprafață cuprinsă între 100 și 150 mp, societatea ar trebui să achite remunerația de 38 lei/lună pentru audio și de 19 lei/lună pentru video (tv), echivalentul a 6 cafele pe lună.”, a precizat Ștefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM.
Cu toate acestea, aproximativ 55% dintre agenții economici din Constanța nu dețin licență sau au întârzieri la plata pentru difuzarea muzicii: „Deși procedura de obținere a autorizației pentru difuzarea fonogramelor și/sau a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual este una simplistă, iar remunerțiile percepute sunt derizorii, majoritatea societăților continuă să nu plătească drepturile de autor, riscând o amendă cuprinsă între 3.000 și 30.000 lei, conform art 139 din Legea nr.8/1996.”, a adăugat Ștefan Gheorghiu.
În acest sens, Marius Schabergher, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Constanța, a făcut următoarea precizare vizavi de situatia agenților economici din județ:
,,În cursul anului 2017 a fost aplicat un număr de 44 de sancțiuni contravenționale pentru comunicarea publică, fără autorizarea sau consimţământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe, în valoare totală de 274.000 de lei”.
De asemenea, reprezentanții asociației de gestiune colectivă au explicat procedura pe care agentul economic ar trebui să o urmeze pentru obținerea licenței: administratorul societății completează și semnează declarația de utilizator, într-un exemplar, și convenția, în două exemplare, pe care le trimite ulterior, în orginial, la adresa sediului CREDIDAM din str. C.A. Rosetti, nr. 34, sector 2, Bucureşti, cod poştal 020015. După înregistrarea/procesarea informaţiilor utilizatorului în baza de date CREDIDAM, acestuia i se eliberează o factură proformă (pentru perioada solicitată în convenţie), însoţită de un exemplar al convenţiei dintre utilizator și CREDIDAM.
Administratorii societăților pot afla categoria la care se încadrează unitatea economică și remunerațiile pe care le au de achitat, conform metodologiei pentru ambiental, accesând pagina dedicată Comunicării publice de pe site-ul CREDIDAM: http://credidam.ro/wp/comunicare-publica/
Conferința de presă a avut loc în contextul campaniei CREDIDAM, de conștientizare și prevenire, organizată la nivelul mai multor județe. Scopul campaniei este de a furniza informații cu privire la obținerea licenței pentru societățile care utilizează în spaţiul public înregistrări din domeniul audiovizual și metologia conform căreia trebuie să achite remunerțiile, pentru respectarea Legii nr. 8/1996.