Săptămânal, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare desfășoară acțiuni de supraveghere și control în magazinele alimentare pentru a stabili în ce măsură mărfurile pe care acestea le oferă cumpărătorilor sunt în termen de valabilitate. Nouă ni se par niște acțiuni despre care scriem pur și simplu, fără a intra în detalii dureroase. Pentru că multe dintre aceste produse stricate, pe care vânzătorii continua să le țină în galantare, poate-poate le va cumpăra cineva, ajung în farfuriile românilor. Și, de multe ori, le produc atât de mult rău încât nu-și dau seama de unde le-a venit starea de vomă pe care o au sau de ce trebuie să ajungă la doctor pentru a obține un tratament pe măsură. Dacă veți avea răbdare să citiți ceea ce ne transmit inspectorii DSV, veți fi mult mai atenți la produsele pe care le cumpărați. Iată ce au descoperit în această săptămână specialiștii DSV.
“Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de către inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, în perioada 18.06.2016 – 26.06.2016, s-au materializat prin verificări la 295 obiective: 120 restaurante, 1 pensiune turistică, 3 cantine, 1 catering, 27 unităţi tip fast food, 9 unităţi tip bufet, 11 baruri, 4 pizzerii, 14 braserii, 1 snack bar, 23 laboratoare cofetărie/patiserie, 7 super/hipermarketuri, 34 magazine alimentare, 4 depozite alimentare, 1 carmangerie, 5 centre prelucrare lapte, 1 untate tăiere, 4 unităâ fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 6 depozite seminţe consum, 2 depozite destinaţie, 5 unităţi comercializare congelate, 1 unitate fabricare apă de masă, 1 unitate fabricare îngheţată, 4 unităţi morărit, 1 unitate fabricare vin, 3 FNC, 1 unitate producere şi comercializare ciuperci, 1 secţie extrudate.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar vetetinar; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 3 (trei) sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.600 lei şi un număr de 5 avertismente.
Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, produse alimentare din categoriile: carne şi produse din carne – 6465 kg, lapte şi produse lactate – 2124 kg, peşte şi produse din peşte – 1535 kg, ouă – 74 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 105.292 lei.
Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.”
Adică, săptămânal, mii de tone de produse cu termenul de valabilitate expirat sunt incinerate. Dar câte alte tone se vând în continuare?
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta