Ziua de 31 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Mării Negre la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit îndeosebi la sfârșitul secolului XX din cauza reziduurilor transportate de râurile tributare, a pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere. Cele mai multe stocuri de pește din Marea Neagră, deja afectate de consecințele poluării, au fost supra-exploatate sau sunt amenințate de supra-exploatare. În consecință, există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje, și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre. Corectarea celor câteva decenii de utilizare excesivă a resurselor Mării Negre este un deziderat care necesită eforturi uriașe din partea tuturor factorilor de decizie, ca și a publicului larg din regiunea Mării Negre.
În acest context, la 21 aprilie 1992, a fost semnată la București Convenția de Protejare a Mării Negre Împotriva Poluării, dezvoltată cu asistență UNEP, fiind semnată, ulterior, de toate țările din regiune. Convenția de la București a intrat în vigoare la 15 septembrie 1992, reprezentând cadrul legal care concentrează prioritățile și principalele direcții ale activităților internaționale în problemele de mediu ale bazinului Mării Negre, incluzând conservarea biodiversității, fiind implementată de Comisia pentru Protejarea Mării Negre împotriva Poluării.
Acțiuni internaționale concentrate, cum este Programul de Mediu pentru Marea Neagră, finanțat de Fondul Mondial de Mediu (GEF), a permis realizarea cadrului de stabilire a strategiilor regionale, naționale și locale, precum și a strategiilor de coordonare. Adoptarea, în 1996, pe 31 octombrie, a Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, în cadrul Conferinței Interministeriale, a fost încununarea activității de trei ani a Programului de Mediu pentru Marea Neagră. Acest Plan Strategic recunoaște importanța participării tuturor sectoarelor societății la implementarea și aplicarea principiilor planului, precum și obținerea dezvoltării durabile în regiune.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa“ Constanța, marchează celebrarea Zilei Internaționale a Mării Negre prin organizarea, în zilele de 30 și 31 octombrie 2018, a trei workshop-uri în cadrul Proiectului European Orizont 2020 COASTAL (Platformă colaborativă pentru integrarea activităților terestre și maritime), privind interacțiunile dintre uscat și mare cu temele ”Creșterea Albastră“, pescuit și acvacultură și turism. Scopul proiectului este de a dezvolta recomandări și scenarii concrete de politici care să permită dezvoltarea economică a regiunii, cu o presiune redusă asupra mediului, participanții fiind factori interesați din județele Constanța și Tulcea.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta