Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Mănăstirea din Canaralele de la Hârşova a fost avizată… de un şef mai mic

Published

on

Primele reacţii după apariţia articolului „Autorităţile muşamalizează invazia lui Teodosie în Canaralele de la Hârşova. Au distrus un monument al naturii pentru o mănăstire”! Aseară, târziu, un responsabil cu ariile protejate din cadrul Direcţiei Silvice Constanţa, pe numele său Adrian Vintilă,  ne-a trimis o informare care contrazice punctul de vedere exprimat de directorul Ion Bogdan. Reamintim că acesta din urmă declarase pentru Ordinea.Ro că Direcţia Silvică din Constanţa nu a emis aviz de custode pentru intrarea în legalitate a mănăstirii ridicate în deplină haiducie în interiorul ariei naturale protejate „Canaralele de la Hârşova”. Adrian Vintilă spune că, de fapt, s-a emis un astfel de aviz, sub numărul 433 din 02.03.2017, documentul fiind semnat de un angajat de la Ocolul Silvic din Hârşova. Iată, integral, punctul de vedere:

„Referitor la punctul de vedere al Directiei Silvice Constanta cu privire la construirea unei manastiri in siturile Natura 2000 Canaralele de la Harsova si Canaralele Dunarii va aducem la cunostinta ca avizul custodelui nr. 433/02.03.2017 a fost eliberat in conformitate cu OUG 57/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, luandu-se in considerare urmatoarele aspecte: suprafata pe care se realizeaza investitia este mica (10000 mp = 1 hectar, fata de 7406 hectare – Canaralele de la Harsova şi 25943 hectare – Canaralele Dunarii); folosinta anterioara a terenului a fost arabil, astfel ca biodiversitatea pe amplasament este nula, atat din punct de vedere botanic, cat si zoologic; nu se suprapune cu habitate Natura 2000, nu este inclusa in nicio rezervatie naturala si nu reprezenta pentru pasari decat cel mult un loc de odihna sau hrana (cu rezerva ca pe suprafetele arabile se folosesc pesticide pentru protejarea culturilor agricole, intr-o anumita masura nocive faunei si florei locale, chiar daca sunt substante omologate in tara noastra) si nu era o suprafata de cuibarit; zona in care se realizeaza investitia este in marginea siturilor Natura 2000, langa orasul Harsova, astfel ca nu se produce o fragmentare a ariilor protejate, iar in apropiere se afla si alte constructii mai vechi. Siturile Natura 2000 reprezinta areale de dezvoltare durabila cu rolul de mentinere si conservare a speciilor de interes comunitar si a habitatelor naturale, fara insa a exclude activitatea umana.

APM Constanta a prevazut in Decizia etapei de incadrare nr. 6354RP/13.03.2017 masuri care sa fie luate de beneficiar pentru protectia mediului pe amplasament si in vecinatate. Mai mult decat atat, in procedura de emitere a avizului de mediu s-a dat posibilitatea oricarei persoane interesate, care este de acord sau nu cu investitia, sa vina cu propuneri si comentarii pertinente, publicandu-se anunturi in ziarul “Observator de Constanta” in 17.05.2016 si 20.05.2016 despre solicitarea de obtinere a avizului de mediu si declansarea etapei de incadrare a planului.

Directia Silvica Constanta nu se poate pronunta cu privire la oportunitatea realizarii unei constructii de catre o alta persoana juridica, rolul custodelui in acest caz fiind doar acela de a verifica daca impactul asupra ariilor protejate este semnificativ si conform celor mentionate mai sus s-a considerat ca impactul este mic, lucru cu care a fost de acord si APM Constanta.” – a scris responsabilul cu ariile protejate din cadrul Direcţiei Silvice Constanţa.

Advertisement
usr

Şi totuşi…

Comunicarea specialistului în arii protejate de la Direcţia Silvică din Constanţa necesită câteva lămuriri, pe care ne luăm libertatea de a le prezenta cititorilor noştri:

  1. Ocolul silvic Hârşova şi APM Constanţa au considerat că impactul este mic, dar aceste consideraţii nu se bazează pe un studiu de specialitate şi nu puteau suplini obligaţia legală de evaluare adecvată.
  2. Chiar dacă terenul nu ar fi conţinut habitate protejate, făcând parte cel puţin scriptic din cuprinsul ariei protejate, custodele trebuia să întreprindă demersuri pentru a stopa construcţiile neautorizate începute în anul 2012.
  3. Avizul semnat de un şef de la Hârşova, iar nu de directorul Ion Bogdan, pare o încercare de a se ascunde pasivitatea manifestată din anul 2012 până în anul 2017, când custodele ariei protejate nici măcar nu a sesizat că se construieşte în Canarale fără avizul său.

Notă: articolul a fost editat. În forma iniţială au fost incluse informaţii eronate, în principal datorate faptului că Legea nr. 5/2000 (aici) menţionează o suprafaţă de 5,3 hectare pentru Canaralele din portul Hârşova. Suprafaţa corectă a ariei protejate este aceea menţionată de dl. Adrian Vintilă, respectiv 7.406 hectare, cu observaţia că, potrivit Regulamentului Ariilor Naturale Protejate, adoptat de Direcţia Silvică din Constanţa, în conformitate cu Contractul de Custodie nr. 0153/07.07.2010, pe teritoriul administrativ al oraşului Hârşova se găseşte un procent de 12% din această arie rezervată. Doar suprafaţa de 5,3 ha, menţionată ca atare în Legea nr. 5/2000 reprezintă rezervaţie naturală.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions