Astăzi, 4 martie, pe pagina de facebook a MApN a fost postată o informație referitoare la o știre falsă pe subiectul înființării unei baze militare SUA în Delta Dunării.
Reprezentanții Biroului de presă atrag atenția asupra faptului că este vorba despre o încercare de manipulare a opiniei și percepției publice, care” se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse.”
Ministerul Apărării Naționale precizează că procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații.
Iată postarea MApN:
”Semnalăm o știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată.
Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune.
Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să “susțină” falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală.
În ce constă, pe scurt, dezinformarea?
Potrivit Inforadar MApN, autorii manipulării afirmă că proiectul de lege ”Black Sea Security Act of 2022”, depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării. Înființarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA și ar fi fost acceptată, în secret, de România. Acest scenariu fantezist este prezentat ca o realitate, speculațiile fiind grefate peste discuțiile purtate în prezent în spațiul public în legătură cu situația canalului Bâstroe.
Nimic din substanța acestor afirmații nu corespunde realității. Ele sunt concepute exclusiv pentru a manipula opinia publica si servesc unor narative anti-NATO.
Pentru a afla detalii, accesați https://inforadar.mapn.ro/tema33/index.php”
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta