Consiliul Județean Constanța a aprobat, ieri, în ultima ședință ordinară din acest an, bugetul pentru Direcția Județeană de Pază. Peste 1,5 milioane de euro este suma pe care aleșii județeni au trimis-o către direcția aflată în subordinea administrației județene.
Liberalii au avut comentarii acide de făcut la adresa proiectului, dar și a celor care l-au inițiat.
Consilierul Marian Crușoveanu de la PNL a spus că banii reprezintă un “cadou în prag de sărbători” din partea conducerii PSD-PMP-ALDE pentru Direcția Județeană de Pază.
“Este bine de știut că paza Consiliului Județean este una de #lux, aceasta costând aproape dublu față de prețurile de pe piață. Dacă s-ar fi făcut licitație publică pentru pază și protecție, contractul ar fi costat maxim 1.000.000 de euro. Însă este incredibil cum, din pix, conducerea Consiliului Județean Constanța aruncă pe fereastră mai bine de 500.000 de euro. Mă întreb, retoric, de cine îi este frică conducerii Consiliului Județean, de este nevoie de o astfel de pază care se plătește la preț aproape dublu față de prețul existent pe piață?! Este inadmisibil ca, în condițiile în care este nevoie de investiții în aparatura spitalului județean, în școlile din județ, în infrastructura județeană, în drumuri și poduri, cei de la conducere să nu aibă ochi pentru aceste probleme. Găsesc, însă, bani pentru unele direcții ale Consiliului care ”taie frunză la câini”. Cu acest contract, se lasă impresia că cei de la Conducerea Consiliului Județean sunt mai bine păziți decât președintele României.”, este de părere consilierul Crușoveanu.
Proiectul aprobat de majoritatea aleșilor județeni îl puteți studia consultând documentul următor:
Advertisement
Scandal cu alcool și arme de tip airsoft
Direcția Județeană de Pază s-a aflat, în ultimul an, în centrul unui scandal cât casa.
Biroul de presă al IPJ Constanța a informat că, la data de 21 iulie 2017, polițiștii Secției 1 Constanța au depistat în trafic un bărbat de 27 de ani, care conducea un autovehicul al unei instituții publice din Constanța fiind sub influența băuturilor alcoolice – 0,56 mg/l – constatare ulterioară a polițiștilor S.R. – și care a fost condus la spital pentru recoltarea de probe de sânge. De asemenea, oamenii legii au mai informat că în mașină se afla un alt bărbat de 40 de ani, care se pare că se afla și el sub influența băuturilor alcoolice, care deținea o armă de tip airsoft și manifesta cu aceasta un comportament agresiv în traficul rutier. În cauză, oamenii legii au procedat la conducerea la poliție și audierea celor doi, șoferul fiind cercetat penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar pasagerul sancționat cu 2000 lei și confiscarea armei de tip airsoft. Și șoferul a fost sancționat cu o amendă de 3000 de lei pentru împiedicarea polițiștilor să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.
Advertisement
Conform informațiilor oferite de polițiști, în mașină de aflau șeful de la acea dată al Direcției Județene de Pază Constanța, Lucian Titi Giurcă și șoferul acestuia, Valentin Oprică.
În urma incdentului, Giurcă și-a dat demisia, iar Oprică s-a suspendat din funcție. Demisiile au fost confirmate, la acea dată de Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța, iar Direcția a fost supusă unui control din partea Compartimentului de Control din cadrul Consiliului Județean Constanța, precum și unui audit. S-a dispus atunci o verificare atât a activității Direcției Județene de Pază, cât și ai indicatorilor economici și finaciari.
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus.
În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!