Primarii mai multor localități din județul Constanța au pierdut alegerile locale de duminică la diferență mică de voturi. Printre aceștia se află și Marian Gălbinașu, primarul care a coordonat activitatea administrativă în comuna Corbu timp de 14 ani. Diferența față de Vasile Lumânare, primarul ales al comunei Corbu a fost de doar 68 de voturi. Gâlbinașu scrie, într-un mesaj postat pe Facebook, faptul că locuitorii din Corbu au dorit schimbarea, dar că și-ar fi dorit un “înlocuitori mai bun, mai priceput și mai iubit de oameni”. Cu toate acestea, Marian Gâlbinașu transmite că va respecta decizia cetățenilor și o înâelege pe deplin. Chiar și în aceste condiții, fostul (deja) edil le transmite cetățenilor că, în următorii 2-3 ani vor fi finalizate proiectele care îi poartă semnătura, toate aflate în derulare, proiecte “greu de obținut”.
Iată mesajul:
Rezultatele alegerilor au reflectat dorința de schimbare, de evoluție, lucru firesc pentru orice comunitate. Mi-aș fi dorit și eu un înlocuitor mai bun, mai priceput și mai iubit de oameni.
Diferența de 1000 de voturi din 2016 și proiectele începute, pe care cu toții le dorim duse la îndeplinire, m-au determinat să vă cer votul de încredere și la aceste alegeri. În interesul pentru proiecte noi, dificultățile diverse și rutina zilnică, am pus pe plan secund comunicarea cu oamenii, iar acest lucru s-a văzut la vot. Respect decizia cetățenilor comunei și o înțeleg pe deplin.
Sunt multumit că, în mandatele de primar, am reușit să las în urmă lucruri bune pentru comună și să pun bazele unei dezvoltări durabile, pe care sper ca următorii primari să le ducă mai departe și să le îmbunătățească, după dorința și priceperea fiecăruia.
De asemenea, următorii 2-3 ani vor fi anii în care se vor realiza proiectele demarate de mine, aflate în derulare, proiecte foarte importante, greu obținute, de care ne vom bucura toți locuitorii comunei. Pentru initierea lor a trebuit să sacrific alte lucrări mărunte și să acord o atenție scăzută lucrurilor trecătoare. Toate sunt importante, dar mi-am dorit o dezvoltare durabilă pentru comuna mea.
Acestea toate m-au clasat la o diferență de 68 de voturi față de primarul ales, un scor care, după 14 ani în funcția de primar, cred că este unul onorabil, care arată că, practic, jumătate din dumneavoastră încă și-ar fi dorit să continuăm împreună. Însă, în democrație majoritatea decide, ceea ce este corect.
Vă mulțumesc tuturor celor care ați avut încredere în mine în tot acest timp și sunt mândru că v-am reprezentat așa cum am știut mai bine. Vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia să fiu parte din viața dumneavoastră, la bine sau la greu, vă mulțumesc pentru sprijinul acordat, pentru tot ce am realizat împreună, pentru încercările prin care am trecut împreună.
Îmi doresc din suflet să avem de acum înainte o echipă și mai bună la conducerea administrației locale și le doresc noilor aleși mult succes în realizarea obiectivelor pe care și le-au propus. Din poziția de consilier local voi sprijini dezvoltarea comunei, mai ales că la Președintele Consiliului Județean Constanța a fost ales Mihai Lupu din partea PNL, iar în Consiliul Local Corbu, PNL are cea mai mare reprezentare – 6 consilieri.
Nu pot, însă, să nu semnalez neregulile survenite în procesul electoral, diferențele dintre numărul votanților și numărul buletinelor de vot, cu precădere într-o anumită secție de votare, nereguli care au amânat exprimarea rezultatului alegerilor până a doua zi, pe seară, pentru prima data în istoria recentă, ca, în final, să se raporteze cifrele astfel încăt să iasă la vopsea. Poate că presiunea pusă din afara secției, în timpul numărării voturilor, intimidarea membrilor secției (pentru că nu vreau să mă gândesc că a fost mai mult de atât), comportamentul grobian, manelistic aș zice, al echipei care își dorea cu orice preț victoria, amenințările și incitarea la violență, au făcut comisia electorală să nu își poată exercita atribuțiile, astfel încât a fost nevoită să predea, pompieristic, atribuțiile către Biroul de Circumscripție. Refuzul de a prelua contestații, existența mai multor buletine de vot decât votanti pe liste, sunt nereguli grave într-o democrație. La fel, diferența între procesele verbale întocmite și raportările oficiale pe tabletă, nu sunt normale și ar fi păcat ca temelia unei noi conduceri să se bazeze pe fraudă și falsuri. Numărarea repetată a fost necesară deoarece nu reieșea suma voturilor și nu se putea încheia procesul verbal. Contestarea de către PMP a renumărării voturilor, de asemenea, reflectă dorința de a mușamaliza neregulile și influențarea rezultatelor. Am dorit doar un rezultat corect, oricare ar fi acesta, dar nu toate partidele au fost de aceeași părere.
Procesul electoral s-a încheiat și, prin urmare, echipa Partidului Național Liberal va reprezenta cu loialitate interesele comunei Corbu în Consiliul Local.
Vă doresc toate cele bune!“