Marius Nica, ministrul pentru Fonduri Europene, a demisionat astăzi din funcție.
Nica a deținut această funcție timp de trei luni, pe toată perioada mandatului lui Mihai Tudose la șefia Executivului.
Marius Nica a mai fost în această funcţie în Guvernul Ponta, fiind cunosc ca un apropiat al Rovanei Plumb. A deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române şi la studii a bifat Academia Naţională de Informaţii în 2003.
Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL.
Din 2008 ajunge lângă Rovana Plumb, pe post de consilier europarlamentar, apoi din 2012 ca director de cabinet la Ministerul Mediului.
Rămâne cu Rovana Plumb, ca secretar general adjunct al ministerului Mediului, apoi o urmează la Ministerul Muncii, între 2014 şi 2015, pe post de secretar de stat. Victor Ponta îl pune ministru în guvernul său.
Marius Nica a fost şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române, calitate pe care o menţionează în declaraţia de avere. În 2016, Dacian Cioloş îl menţine în Ministerul Fondurilor Europene, ca secretar general, pentru ca ulterior să fie consilier al premierului Sorin grindeanu şi ulterior al lui Mihai Tudose. Soţia sa, Sorina Nica, lucrează la SRI (UM 0472).
De ce spune că a demisionat?
“Decizia demisiei a fost luată având în vedere contextul actual şi va fi efectivă începând cu data de 22 ianuarie, pentru a nu perturba obligaţiile oficiale implicate de vizita în România, săptămâna aceasta, a unei delegaţii a Comisiei Europene”, precizează Nica.
“Mulţumesc miniştrilor din Guvernul României şi reprezentanţilor Comisiei Europene pentru buna conlucrare, colegilor din minister şi colaboratorilor, alături de care am facut echipă, reuşind astfel să obţinem pentru România rezultate benefice pe termen lung. Urez succes în implementare beneficiarilor de fonduri europene şi încurajez organizaţiile să apeleze la acest tip de finanţări. Provocările anului 2018, pe care sunt convins ca succesorul meu le va trata cu responsabilitate, sunt legate de: evitarea pierderii banilor europeni în Programul Operational Regional (unde au fost identificate proiecte alternative derulate de beneficiari pe buget de stat sau împrumuturi), simplificarea MySMIS2014, rezolvarea problemelor salariale pentru beneficiari, a declarat el citat de news.ro.
Nica susţine că în mandatul său ministerul a semnat contracte de finanţare în valoare totală de peste 4 miliarde euro şi au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 2,3 mld. euro (bani europeni), fiind programate pentru lansare în următoarele trei luni alte apeluri în valoare de 2,4 mld. euro fonduri europene.
Odată cu desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier, au apărut în spaţiul public speculaţii privind componenţa noului Executiv, care ar urma în primul rând că-i excludă pe miniştrii care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Mihai Tudose sau au fost consideraţi apropiaţi ai acestuia – Felix Stroe, Marius Nica, Mircea Titus Dobre, Lucian Romaşcanu – dar şi a altora, printre care Florian Bodog sau Liviu Pop, care ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta