În cursul zilei de ieri, grupul de specialiști constituit la nivelul Ministerului Sănătății a stabilit, într-o ședință de lucru, primele măsuri care trebuie aplicate în contextul alertei legate de infecția cu noul coronavirus.
Specialiștii în domeniu au stabilit trei categorii de măsuri care vor fi aplicate în aeroporturile internaționale și unitățile sanitare pentru prevenirea, limitarea îmbolnăvirilor și tratarea pacienților infectați cu coronavirus.
Astfel, au fost nominalizate unitățile sanitare care vor primi pacienți pentru asigurarea asistenței medicale, care vor fi spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj iar în București – INBI ”Matei Balș” și SCBIT ”Victor Babeș”)
Toate unitățile sanitare au obligația să asigure personalului medico-sanitar substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente, iar personalul medico sanitar din toate UPU / CPU / camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (masca și mănuși).
Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș” unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament). Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale.
INBI ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.
Pentru capacitatea de identificare și diagnostic rapid a cazurilor, unitățile sanitare desemnate vor achiziționa teste de diagnostic recomandate de OMS.
În aeroporturile internaționale, vor fi distribuite călătorilor materiale de informare la intrarea în țară referitoare la simptomatologie.
De asemenea, se recomanda asigurarea asistenței medicale în regim de permanență, unde vor fi îndrumați pasagerii cu simptomatologie respiratorie / febră. Tot în aeroporturile internaționale, specialistii de sănătate publică recomandă achiziția de scannere termale în vederea identificarii persoanelor care pot prezenta simptomatologie specifica.
Acest plan de masuri va fi actualizat în functie de evolutia si recomandarile transmise de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comisia Europeana.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, Elena Vâță, la momentul actual sunt implementate măsurile standard pentru această nouă afecțiune depistată.
”Sunt luate în vedere zborurile regulate, țările din care provin pasagerii (în prezent sunt efectuate zboruri directe către Londra și Istanbul), un reprezentant este prezent la fiecare cursă pentru a observa potențiale simptome la pasageri. De asemenea, există echipament de protecție ce poate fi utilizat într-un potențial caz, precum și o rezervă ce poate fi utilizată pentru triaj până la sosirea echipei medicale specializate. Așteptăm indicații de la direcția de sănătate publică pe care le implementăm prompt pentru siguranța și sănătatea pasagerilor.”, a precizat pentru ziarul Ordinea.ro Elena Vâță, purtător de cuvânt al Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta