Filmuleţul de pe TikTok-ul judecătoarei a fost postat în aceeaşi zi pe site-ul https://anulareccr.vercel.app, unde au fost postate şi instrucţiunile pentru chemarea în judecată a Curţii Constituţionale.
La două zile distanţă după publicarea instrucţiunilor pe site, registraturile curţilor de apel din ţară au fost asaltate cu e-mailuri prin care Curtea Costituţională a fost chemată în judecată în calitate de pârât.
Peste 90 de acţiuni prin care se solicita anularea deciziei CCR s-au înregistrat pe 10 aprilie. Toate aveau acelaşi tipar şi documentele indicate pe site-ul respectiv.
Potrivit datelor centralizate de HotNews, cel puţin şase familii au depus cereri simultan la instanţe. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate la Curtea de Apel Bucureşti (CAB): nu mai puţin de 30. Toate au fost deja soluţionate de instanţă: judecătorii au respins cererile, invocând din oficiu lipsa de competenţă a instanţelor pentru a judeca o hotărâre CCR. Toate cele 30 de hotărâri ale CAB au fost deja contestate de petenţi.
Alte 12 cereri au fost respinse de curţile de apel din ţară, celelalte dosare aflându-se pe rolul instanţelor.
Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Decizia instanţei nu este definitivă, având drept de recurs în 5 zile, însă suspendă executarea hotărârii magistraţilor constituţionali până la soluţionarea definitivă a cauzei. Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat pentru News.ro,că „în acest moment nu se mai fac alegeri”, în condiţiile în care „hotărârea aceasta există”. Zegrean afirmă că dacă judecătorul de la Ploieşti motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, atunci se pot organiza alegerile prezidenţiale din luna mai. Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie, afirmă avocatul Adrian Toni Neacşu. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti. Secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti care a soluţionat dosarul.
Decizia a fost pronunţată de judecătorul Alexandru Vasile. Vasile a fost judecător la Tribunalul Prahova, înainte de a ajunge la Curtea de Apel, iar între 2013 şi 2017 a fost detaşat la Ministerul Justiţiei.
Vă recomandăm și:
ȘOC! Un judecător suspendă decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale