Tensiunile din coaliția de guvernare sunt cât casa din cauza Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Pe de o parte, USR-PLUS vrea desființarea SIIJ, iar investigarea infracțiunilor din Justiție să se facă în funcție de faptă, ba de DNA, ba de DIICOT. Pe de altă parte, UDMR insistă ca, după desființarea SIIJ, toate dosarele să ajungă la o structură din cadrul Parchetului General. Cum nicio parte nu vrea să cedeze, între UDMR și USR-PLUS s-a pornit un adevărat război al declarațiilor.
Vicepremierul Dan Barna a declarat luni, înaintea ședinței de coaliție, că amendamentul UDMR prin care vrea să mute SIIJ la Parchetul General este unul „toxic” și „de neacceptat”: „Acest amendament toxic prin care mută SIIJ la Parchetul General este de neacceptat. Atâta timp cât nu găsim o soluție, o sesiune specială în Parlament este prematură”, a declarat Dan Barna.
„Nu ne putem permite ca stat să transmitem acest mesaj de reformă ca glumă prin care, în loc să desființăm SIIJ, pur și simplu schimbăm eticheta de pe ușă și adresa de pe cartea de vizită și mutăm o secție specială dedicată tot magistraților la Parchetul General. E un lucru de neacceptat atât timp cât nu vom găsi în coaliție o soluție prin care recomandările și solicitările Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția de desființare a SIIJ în forma propusă de Guvern, adică desființare reală a SIIJ, cu distribuirea apoi a dosarelor după competență la parchete, așa încât magistrații să fie tratați ca orice alt cetățean… Așa e normal să funcționeze un sistem juridic“, a mai sus Barna.
În replică, liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, îi acuză pe liderii USR că alunecă spre ”stalinism” și acuză pe oricine nu este de acord cu ei.
Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîțu a spus astăzi că Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment.