În fiecare an, plaja din Sfântu Gheorghe este luată cu asalt de o mulțime de turiști. Și nu este ușor de ajuns acolo, așa că era evident ca, în urma turiștilor, să rămână curățenie. Numai că nu este deloc așa.
Pe pagina de facebook a localității, au fost postate mai multe poze, cu următoarea explicație: ”Transportul către Murighiol a PET-urilor adunate de pe plajă și de pe insula Sahalin.” Ceea ce înseamnă peste două tone de deșeuri…
Precizăm că, la începutul lunii iunie, ONG-ului ”Mai mult verde” a implementat în comuna Sfântu Gheorghe proiectul ”Cu apele curate”. Tabăra de curățenie a reușit să strângă într-o săptămână 2 tone de deșeuri de pe Insula Sacalin și de pe plaja din Sfântu Gheorghe.
Pentru cei care cunosc prea puțin localitatea Sfântu Gheorghe este important să precizăm că aceasta se află în județul Tulcea și este formată numai din satul cu același nume. Este important să menționăm și faptul că, la vărsare se formează insulele Sacalin, considerate un început de deltă secundară.
Potrivit Wikipedia, rezervația integrală Sacalin-Zătoane (parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării) se întinde în sudul comunei Sfântu Gheorghe pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlăștinoase, ape fluviale și salmastre, bălți nisipoase, traversate de dune paralele, stuf. Lacurile Zatoane, în special, sunt locuri de pasaj, de popas și de clocit pentru lebede, stârcii albi, roșii și galbeni, țigănuși, lopătari.
Guvernul României a declarat zona rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938. În prezent este interzis și accesul turiștilor.
Pe insulă trăiesc o mare varietate de păsări, mamifere și reptile. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicanhi creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.
În mod normal, așa cum spun paginile de wikipedia, nimeni nu locuiește pe această insulă, așa că nu ar trebui să existe gunoaie – sau PET-uri.
Cu toate acestea, Primăria din Sfântu Gheorghe a adunat foarte multe bidoane din platic, semn că au fost oameni care au dat năvală în această zonă mirifică și au făcut prăpăd.
Cum poți ajunge la Sfântu Gheorghe? NUMAI cu barca…. se poate pleca de la Murighiol cu o barcă, dar transportul durează aproximativ 60 de minute…
Aceste deșeuri adunate de către angajații primăriei din Sfântu Gheorghe sunt duse pe calea apei spre Murighiol. De-abia acolo vor putea fi aruncate în bene de gunoi pentru a fi preluate de către firmele de salubrizare.
Ziarul Ordinea.ro a scris despre Insula Sacalin. Citește mai jos amănuntele:
Marea Neagră continuă să nască insule. Cea mai nouă, de o frumusețe unică în lume, este neumblată