Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a informat cu privire la prezența în Dunăre, în perioada imediat următoare, a puilor sălbatici de sturion din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedtii).
Aceasta deoarece în perioada 11-12 iunie 2019, colaboratorii de la WWF Bulgaria vor elibera în zona Belene (Km 573) un număr de aproximativ 15.000 – 20.000 de pui de nisetru, cu o dimensiune de aproximativ 10 cm, ceea ce ar putea duce la prinderea lor în plasele pescărești.
Populaţia de sturioni din Dunăre a scăzut în ultimul secol la un nivel care face ca speciile să fie critic periclitate. Prin urmare, există o nevoie urgentă de conservare prin repopulare și reintroducerea sturionilor în habitatele naturale.
Astfel, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării face apel către pescarii ce practică pescuitul comercial în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, să descurce fără întârziere din uneltele de pescuit puii de sturion capturați accidental și să îi elibereze cu prioritate în mediul natural. Eliberarea puilor de sturion în special, dar și a celorlalte specii de pești subdimensionați, este un gest de normalitate și moralitate, dar totodată şi de legalitate, întrucât reținerea acestor specii de sturion se pedepsește conform normelor în vigoare.
”În perimetrul rezervației, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel științific sau pentru producerea de material biologic pentru repopulare și acvacultură este interzis.”, precizează Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Insula Belene este cea mai mare insulă bulgară, situată pe Dunăre între km. 560,5 și 575, în dreptul localității Belene din regiunea Plevna.
Insula este formată de fluviul Dunărea care se desparte în două brațe ce trec pe la nordul și sudul insulei. Frontiera dintre Bulgaria și România urmează brațul de nord și, prin urmare, insula Belene este teritoriu bulgar. Insula are o lungime de 14,50 km și o lățime maximă de 6 km; este situată la nord de orașul Belene. Insula este a patra cea mai mare insulă de pe Dunăre, având o suprafață de 41,10 km2.
Înălțimea maximă a insulei deasupra apelor fluviului este de aproximativ 9 metri. În timpul viiturilor, zone mari ale insulei sunt inundate. În trecut insula reprezenta 20.000 de hectare de ținuturi umede, dar a fost îndiguită în anii 1950 pentru a se evita inundațiile și pentru obținerea de teren arabil. Insula este formată în general din sedimente aluvionare. Din localitatea Belene până la insulă s-a construit un pod de pontoane.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta