Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Centrul de Studii ale Civilizațiilor Marii Negre vă invită să participați la prima ediție a Conferinței internaționale ”Mozaicul în lumea romană: artă și tehnică”, aflată sub patronajul Consulatului General al României la Trieste, Italia și organizată în parteneriat cu ASESTEMUR (Asociația Țărilor din Europa de Est, cu sediul în Murcia, Spania), Scuola Mosaicisti del Friuli și Institutul Limbii Române, București.
Conferința va avea loc în data de 10 octombrie 2023, între orele 9:15 – 16:00, ora Italiei (10:15-17:00, ora României) în format hibrid. Astfel, sunteți invitați în Aula Magna a Școlii de mozaicari din Friuli, Via Corridoni, 6, 33097 Spilimbergo PN, Italia, sau online, accesând link-ul
https://us06web.zoom.us/j/6744772250… (Meeting ID: 674 477 2250, Passcode: mosaic).
Mozaicul este unul dintre elementele definitorii ale artei și arhitecturii romane. Prezent în clădiri publice și private, acesta, prin imaginile create, reflectă credințe, talent, bogăție, gustul pentru frumos. Mozaicul a evoluat din punct de vedere coloristic, al iconografiei, al procedeului de realizare, fiind dovada dezvoltării artistice, spirituale și tehnologice a societății romane. Odată cu extinderea Imperiului Roman, mozaicul a căpătat particularități regionale, care l-au îmbogățit stilistic și l-au transformat într-un martor al întrepătrunderii diverselor culturi.
”Scopul conferinței este acela de a reuni specialiști care să dezbată aspecte din istoria mozaicului în lumea romană, diferitele tehnici de realizare, precum și elemente ce țin de artă, religie, simbolistică ș.a., precum și rezultatele arheologiei experimentale
Pentru a evidenția particularitățile mozaicului în diversele provincii ale Imperiului Roman, vor participa la această conferință specialiști din Spania, Italia și România.
Vă așteptăm!”, au precizat reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.