Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a susținut, astăzi, o conferință de presă în care a prezentat prioritățile mandatului de ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, legate de continuarea investițiilor pe care le finanțează ministerul, dar și de demararea unor proiecte noi, cu impact asupra dezvoltării comunităților și creșterii calității vieții cetățenilor.
”Un obiectiv major îl constituie accelerarea construcției de creșe noi prin Programul național de construire de creșe „Sf. Ana“, inițiat în primul mandat, și venim, astfel, în ajutorul familiilor tinere. Totodată, răspundem la cea mai mare provocare cu care se confruntă România în prezent, declinul demografic”, a precizat ministrul, care a completat că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul a finalizat până acum construcția a 7 creșe, iar obiectivul pentru anul 2025 este să finalizeze și să predea beneficiarilor 75 de creșe în total, iar din fonduri naționale sunt în construcție alte peste 100 de creșe.
Un alt obiectiv se referă la achitarea facturilor restante. Prioritare sunt programele derulate din fonduri europene, pentru a nu pierde aceste surse de finanțare, iar alți 900 de milioane de lei au fost alocate pentru plata tuturor facturilor restante pentru proiectele finanțate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții (CNI). În cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, ministerul urmează să achite cererile de plată pentru proiectele derulate care vizează rețele de apă, canalizare, gaz și drumuri, prioritare fiind cele care sunt aproape de finalizare.
”Noile cereri de plată vor fi acceptate doar după achitarea datoriilor existente. Scopul nostru este să plătim facturile pentru lucrările efectuate deja și să asigurăm continuarea investițiilor. Oferim transparență și predictibilitate atât autorităților locale, cât și antreprenorilor”, a subliniat ministrul Cseke.
Alte priorități ale ministrului Cseke Attila sunt legate de implementarea celor patru programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic, create în perioada 2022-2023. Prin aceste programe, sunt deja în derulare 64 de proiecte care vizează siguranța seismică a locuințelor și clădirilor publice și sunt vizate, de asemenea, 2 spitale și 30 de școli.
O prioritate este și adoptarea, în primăvara acestui an, a Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care introduce o serie de reforme ample în acest domeniu, precum reducerea termenelor de avizare și de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, eliminarea avizelor ”în cascadă”, crearea unei platforme digitale naționale și reducerea costurilor legate de acestea pentru cetățeni.
Ministrul a precizat: ”Voi cere Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară reducerea numărului de taxe și tarife pentru servicii publice efectuate de către statul român și aplicate cetățenilor pentru că nu este firesc ca, pentru un extras de carte funciară, care există deja în evidențele ANCPI, cetățenii să plătească o anumită sumă.”
”De asemenea, din acest an, vom crea platforme digitale pentru ANL și CNI, așa cum am făcut în anul 2022, pentru depunerea proiectelor prin PNRR și Programul Anghel Saligny, astfel încât să asigurăm vizibilitatea și transparența acestora”, a mai spus ministrul dezvoltării.
Pe termen lung, Cseke Attila a menționat, ca prioritare, Legea pentru reducerea disparităților teritoriale, în vederea creării unor mecanisme de modernizare a zonelor mai puțin dezvoltate, Legea Capitalei, necesară pentru clarificarea procedurilor și a relațiilor administrative dintre Primăria Generală și primăriile de sector, dar și implementarea, de către unitățile administrativ-teritoriale, a consorțiilor administrative, pentru accesul sporit al cetățenilor la servicii de calitate.