În urma demersului consilierului județean al PNL Constanța, George Niculescu, proiectul „fantomă” de 1,4 miliarde de euro, care privește județele Constanța și Buzău, a fost confirmat de Ministerul Energiei. Surprinzător, 20% din suprafața necesară pentru realizarea acestui proiect se află în municipiul Constanța.
În urma unor informații apărute în spațiul public privind o investiție într-un parc eolian, consilierul județean liberal George Niculescu trimitea o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Anton Anton, prin care îi cerea clarificări și informații în legătură cu această investiție pe care o companie olandeză (NERO) ar urma să o realizeze în județele Constanța și Buzău. Având în vedere importanța și impactul unui asemenea proiect asupra economiei regiunii, dar și a țării, Ministerul Energiei a răspuns acestui demers, confirmând interesul NERO pentru realizarea investiției.
În răspunsul formulat către consilierul județean constănțean, Ministerul Energiei confirmă că „la data de 25 ianuarie 2018, NERO Renewables Romania SRL a adus la cunoștință Ministerului Energiei intenția de a iniția demersurile necesare realizării unui Proiect Comun Olanda-România, care vizează schimbul de energie din surse regenerabile între state membre ale UE”. Totodată, în răspunsul formulat, se precizează de către Ministerul Energiei că în momentul de față, acesta „nu cunoaște să existe vreun acord între cele două guverne (n.n. al Olandei și al României) în baza căruia s-ar putea iniția proiectul NERO”.
De asemenea, Ministerul Energiei a fost informat că: „NERO va beneficia de o schemă de sprijin operațională din partea Guvernului olandez; NERO nu va solicita nicio schemă de sprijin operațional din partea României; NERO intenționează să investească 1,4 miliarde de euro în proiecte, în județele Buzău și Constanța”.
Mai mult decât atât, conform răspunsului Ministerului Energiei, 20% din suprafața necesară investiției se află în municipiul Constanța. „NERO va avea un impact financiar și social pozitiv în localitățile unde vor fi construite parcuri eoliene. În zona Constanța, pentru aproximativ 20% din suprafața necesară, care este închiriată de la municipiu, NERO Renewables oferă 2% din veniturile brute ale parcului eolian, proporțional cu suprafața utilizată”, se arată în documentul oficial al Ministerului Energiei.
„Mulțumesc Ministerului Energiei că a confirmat existența acestui proiect de investiție în energie regenerabilă, care privește județul Buzău și mai ales județul Constanța. Având în vedere că acesta este subiect de interes național, ce ține de domeniul strategic al producerii de energie electrică, trebuie tratat cu maximă responsabilitate de către toate părțile implicate. Pe cale de consecință, recomand ca, în cadrul analizei pe care o vor face ANRE, Transelectrica și Ministerul Energiei, să se țină cont de tendința de creștere continuă a ponderii de energie regenerabilă în mixul de energie, lucru impus de CE prin noile ținte pentru statele membre. De asemenea, analiza trebuie să identifice soluții pentru integrarea unor noi capacități de producție din surse regenerabile în Sistemul Energetic Național. Nu în ultimul rând, le adresez tuturor părților implicate rugămintea/recomandarea să trateze aceste subiecte deschis, transparent, în vederea luării unei decizii corecte de importanță națională”, a declarat consilierul județean și membru al Comisiei Naționale de Energie a Partidului Național Liberal, George Niculescu.
Răspunsul ministrului îl puteți studia în documentul de mai jos:
Citiți și:
Consilierul județean George Niculescu (PNL) îi scrie ministrului Energiei
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta