Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Ministrul Finanțelor: Blocajul aproape total din zona achiziţiilor publice ne costă foarte mulţi bani

Published

on

Decizia Guvernului de a simplifica sistemul prin care se desfăşoară achiziţiile publice va încerca să rezolve problema blocajului aproape total din zona achiziţiilor publice, care persistă de mai mulţi ani, aduce pierderi bugetului statului şi duce la atragerea greoaie a fondurilor europene, a afirmat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a prezentat principalele măsuri ce vor fi luate pentru simplificarea procedurilor de achiziţie publică.

“Decizia Guvernului a plecat de la situaţia pe care o ştim cu toţii de ani de zile, aceea de blocaj aproape total pe zona de achiziţii publice, blocaje care ne costă foarte mulţi bani din bugetul de stat şi nu numai, împrumuturi şi mai ales bani europeni”, a spus Teodorovici citat de news.ro.

Ministrul a atras atenţia că numărul foarte mare al contestaţiilor a contribuit la blocajul din sfera achiziţiilor publice. În plus, inconsistenţa deciziilor Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi opinii diferite de la diversele entităţi ale sistemului au reprezentat alte motive pentru întârzierile din zona investiţiilor.

Printre soluţiile aduse de OUG adoptată săptămâna trecută de Guvern, care va fi publicată joi în Monitorul Oficial, este cea prin care controlul Curţii de Conturi se va realiza “ex-post”, după atribuire.

“Se elimină astfel un dublul control, şi al Curţii de Conturi şi al Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi decizii contradictorii între autorităţile statului. După semnarea contractului, singura autoritate care va efectua controlul va fi Curtea de Conturi”, a explicat Teodorovici.

Totodată, va fi folosit criteriului “cel mai scăzut preţ” pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene, şi vor fi clarificate condiţiile în care pot fi modificate contractele de achiziţii fără reluare procedurii de atribuire.

Advertisement
usr

În plus, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie, iar acest drept al autorităţii contractate se va putea exercita în situaţii de urgenţă, cum ar fi calamităţi naturale. OUG va impune şi eliminarea comunicării rezultatelor parţiale, iar astfel se reduce numărul contestaţiilor care pot bloca începerea derulării contractului şi se scurtează timpul pentru atribuirea contractului de achiziţie.

Mai mult de atât, potrivit aceleiași surse, va fi crescută limita datoriei operatorilor economici sub care este permisă participarea la licitaţie de la 4.000 lei la 10.000 lei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions