Mișcarea „România Renaște!”, cea care îl susține pe actualul secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană, la președinția României, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește imixtiunea rusească în viitoarele alegeri din România și solicită instituțiilor abilitate să ia măsuri pentru contracararea acestui pericol.
„Traversăm un context geopolitic complicat, ne aflăm într-o vecinătate vulnerabilă și instabilă și suntem subiecți, din ce in ce in ce mai vizați, ai unui război hibrid pe care Rusia îl conduce cu perseverență și măiestrie. A ignora, în aceste condiții, imixtiunea Rusiei în viața politică și socială a României, influențarea opiniei publice prin acțiuni directe sau prin intermediul idioților utili, este un act iresponsabil. A lăsa, prin această ridicare din umeri, ca mesajele despre aceste subiecte să fie dictate în spațiul public de marionetele Rusiei, este o breșă reală de securitate.
Comunicarea în rețelele sociale românești a ajuns să fie dominată de grupările și indivizii ale căror mesaje rimează cu cele ale Rusiei. Nu pentru că cei care rezonează cu aceste mesaje ar fi atât de mulți cât ne-ar lăsa numărul conturilor să credem, ci pentru că, în spatele zgomotului, stau nu de puține ori trolii Kremlinului, lucru dovedit în repetate rânduri prin eforturile ziariștilor sau ale organizațiilor civice. Numărul paginilor de Facebook, ale conturilor de Instagram sau TikTok, care explică de ce România nu trebuie să acorde sprijin Ucrainei, îl depășește de multe ori pe cel al conturilor de pe care se susține, cu atât mai puțin se explică, opusul. Unele analize ridică la 47% dominația acestor conturi în spațiul Facebook/Meta. Paginile și conturile din această categorie sunt întreținute sintetic, în spatele lor nu sunt indivizi care postează ceea ce cred, ci boți care postează ceea ce li se dictează a posta, fapt și el dovedit, tot prin eforturile societății civile.
Mișcarea „România Renaște!” nu contestă dreptul la opinie și înțelege perversitatea modului de funcționare a rețelelor sociale, în special, și a comunicării în masă, în general. Acestea sunt noile reguli ale jocului politic, joc pe care Moscova îl joacă mult mai bine decât Occidentul, și cei susținuți de ea mult mai bine decât ceilalți. Ceea ce nu înțelegem este lipsa de reacție și apatia comunicațională a instituțiilor statului român în momente delicate ca acesta pe care îl traversăm.
De la începutul războiului, membrii Parlamentului României primesc pe Whatsapp mesaje de oprire a sprijinului pentru Ucraina, respectiv, în aceste zile, de vot împotriva acordului bilateral. Desigur, comunicarea cu reprezentanții aleși este dreptul (am spune chiar responsabilitatea) fiecărui cetățean și chiar ar trebui ca aceasta să fie încurajată. Este foarte interesant, însă, că cetățenii care comunică astfel cu aleșii lor folosesc numerele de telefon și adresele de email personale ale acestora, deși aceste date nu sunt publicate. O breșă în sistemul informațional al Parlamentului sau aportul cozilor de topor la „democrația participativă” românească?
Dincolo de manipularea opiniei publice, imixtiunea rusească în alegerile din țări din Occident ar trebui să ne fie lecție pentru a o lua în serios și a o contracara în alegerile noastre. Nu de alta, dar se apropie alegeri importante. Politica externă este de așteptat, ba chiar de dorit, să facă parte din subiectele discutate în campania electorală. Ar trebui să ne asigurăm că aceasta va fi nu spre încântarea trolilor anti-occidentali, atât cei din ograda proprie cât și cei din fermă de la Moscova, ci spre înțelegerea de către cetățeni a pozițiilor și aptitudinilor fiecărui candidat.“, se arată într-un comunicat al Mișcării „România Renaște!”
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta