Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

”Mituri și Algoritmi”, tema Programului Internațional în Scenografie ce se desfășoară în Ovidiu

Published

on

Program scenografie ediția a treia ziua ()

Între 26 august și 8 septembrie 2024,  în Castrul Roman din Ovidiu, județul Constanța, are loc cea de-a treia ediție a programului de rezidențe internaționale în scenografie International Program in Scenography. Organizat de OISTAT România, în parteneriat cu Primăria Ovidiu și Teatrul de Stat din Constanța, acest program intensiv aduce împreună artiști din întreaga lume, sub îndrumarea unor experți internaționali, urmărind să revalorifice patrimoniul local prin intervenții artistice temporare.

Anul acesta, au fost selecționați în program 20 de tineri artiști cu background în scenografie, arhitectură, design și cinematografie, din 12 țări: Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Franța, Bulgaria, Georgia, China, SUA, Mexic, Brazilia și România. Timp de două săptămâni, ei vor lucra în echipe, pentru a crea instalații de artă tip site-specific, ghidați de cinci mentori consacrați la nivel internațional. Mentorii sunt:

  • Regizorul Paul Zimet și compozitoarea Ellen Maddow, fondatorii companiei avangardiste din New York Talking Band, foști membri ai legendarei companii Open Theater a lui Joseph Chaikin.
  • Nic Ularu, scenograf/ autor/ regizor, distins cu premiul OBIE pentru realizări remarcabile în teatrul Off-Broadway, mentor pentru al treilea an consecutiv în IPS.
  • Sabrina Hamilton, lighting designer, co-fondator și director artistic al Ko Festival of Performance din Amherst, Massachusetts, colaboratoare apropiată a companiei MabouMines din New York.
  • Sean Crowley, scenograf de film, operă, teatru și televiziune, șeful catedrei de design la The Royal Welsh College of Music & Drama.

După două ediții de succes, anul acesta, International Program in Scenography își propune să exploreze bogata interacțiune dintre miturile antice și provocările contemporane, încurajând participanții să creeze instalații în jurul temei Mituri & Algoritmi. Creațiile vor fi inspirate de istoriile locale, urmărind astfel să promoveze și să revalorifice printr-un demers artistic spații și contexte mai puțin cunoscute. Mijloacele de expresie sunt alese de participanți și pot varia de la artă murală, sculpturi cinetice sau landscape design, la new media art sau video art. Întregul program reprezintă un demers ce invită la dialog între diferitele percepții asupra istoriei și modului în care aceasta poate fi reinterpretată și valorificată prin intervenții artistice temporare.

International Program in Scenography reunește totodată ateliere de lucru, prezentări, mese rotunde, explorări de cercetare artistică și activități practice de creație, având ca scop dezvoltarea abilităților participanților de a crea instalații și experiențe scenografice site-specific menite să pună în valoare spații și identități culturale mai puțin cunoscute.

Programul se încheie în seara de 7 septembrie 2024 cu o  Gală de vernisaj — eveniment deschis publicului larg, ce va avea loc la Castrul Roman din Ovidiu, unde vor fi expuse lucrările, instalațiile și experiențele create de tinerii artiști internaționali.

Advertisement
usr

Centrul Român OISTAT România este membru al Organizației Internaționale a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru, o platformă globală care facilitează colaborări internaționale  și urmărește să stimuleze schimbul de idei și inovații și să promoveze la nivel internațional colaborarea dintre meseriile din domeniul artelor performative. În edițiile anterioare ale Programului Internațional în Scenografie au fost implicați 40 de artiști din țări precum Grecia, Franța, Ungaria,  Canada, SUA, Germania, China, Taiwan, Hong Kong și România alături de 10 mentori celebri, precum Jean-Guy Lecat, colaborator de peste 20 de ani al legendarului regizor Peter Brook sau Helmut Stürmer, creatorul spectacolului-fenomen Faust în regia lui Silviu Purcărete de la Teatrul Național Sibiu. Pe lângă acest program, Centrul Român OISTAT organizează multiple conferințe, workshop-uri, expoziții, acordă burse, editează albume dedicate scenografilor, iar între 18-27 octombrie 2024 va organiza, după o pauză de 20 de ani, cea de-a zecea ediție a Bienalei de Scenografie București.

Program scenografie ediția a treia ziua ()

Program scenografie ediția a treia ziua ()

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions