În cursul acestei săptămâni, o lucrare de artă plastică de mare valoare, situată pe faleza sudică a stațiunii Costinești, a fost demolată. Aceasta făcea parte dintr-un ansamblul statuar amenajat în perioada comunistă.
”Nu este de ajuns că majoritatea sunt într-o stare precară, iar ca dezinteresul să fie complet, nu există nicăieri în spațiul public informații despre aceste lucrări sau despre realizatorii lor (George Apostu, Ion Condinescu). Dacă ar fi omologate aceste lucrări ar face parte din lista monumentelor istorice de categoria III.
Monumentele de For Public sunt bunuri imobile, lucrări de artă plastică, artă monumentală, construcții sau amenajări neutilitare, având caracter decorativ, comemorativ și de semnal, amplasate în spații publice, într-o zonă de protecție, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Monumentele de for public pot fi clasate ca monumente istorice, urmând regimul juridic stabilit pentru acestea.”, a scris Andrei Piciu, absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj Napoca pe o pagină de socializare.
Astăzi, Mugurel-Radu Călin, consilier local al comunei Costinești, a remis un comunicat de presă prin care atrage atenția că este vorba despre o pierdere culturală pentru comunitate:
”Cu regret constatăm că un monument deosebit de semnificativ situat în incinta BTT, din Costinesti, județul Constanța a fost demolat. Această acțiune a fost adusă la atenția noastră printr-o postare recentă pe platforma Facebook, care a atras atenția asupra pierderii cultural suferite de comunitatea noastră.
Monumentul demolat nu reprezenta doar o simplă structură fizică, ci și un simbol al istoriei locale. Monumentele sunt parte integrantă a identității noastre culturale și istorice, iar distrugerea lor este inacceptabilă.
Solicităm BTT și autorităților locale să furnizeze explicații clare cu privire la motivele din spatele demolării monumentului și să ofere asigurări că astfel de acțiuni vor fi prevenite în viitor. De asemenea, cerem o implicare activă în procesul de restaurare sau înlocuire a monumentului, astfel încât să se păstreze memoria și semnificația sa pentru generațiile viitoare.”, a transmis consilierul local.
Și primarul din Costinești, Jeanu Dorin Dumitru a luat atitudine. El a precizat că această lucrare a ajuns în mâinile unui investitor privat, care a făcut-o zob. El a scris pe pagina de socializare că îl va amenda pe proprietar și va înștiința autoritățile culturale despre ce s-a întâmplat.
”Una dintre cele mai frumoase opere de artă din Costinești, aflată în zona BTT, a ajuns în mâinile unui investitor privat care a făcut-o zob. Ca primar al Costineștiului, nu am putut decât să constat situația tristă, să amendez proprietarul care a mutilat acest monument și să înștiințez autoritățile culturale despre ceea ce s-a întâmplat. Domnii de la BTT ar trebui să se gândească de două ori atunci când vând asemenea proprietăți către privați și să încerce să protejeze monumentele care fac parte din istoria Costineștiului. Păcat, mare păcat!”, a scris Jeanu Dorin Dumitru.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta