Conecteaza-te cu noi

Actual

Monumentul Tropaeum Traiani, record de vizitatori. Mii de persoane au participat la cea de a treia etapă a „Festivalului Cetăților Antice Dobrogene“

Published

on

tropaeum traiani

Lasere, lumini, sunete, un show pirotehnic, ateliere de ceramică, un concert live, Perseide sau un concurs inedit de fotografie sunt doar câteva dintre ingredientele care au făcut din Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi, timp de trei zile, un loc unde să îți dorești să revii oricând cu plăcere.

Peste 3.000 de oameni, constănțeni, localnici sau turiști, au venit să se bucure la sfârșitul săptămânii trecute de surprizele pregătite în cadrul celei de a treia etape a „Festivalului cetăților antice dobrogene“. Proiectul este organizat în premieră de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în parteneriat cu Asociația Culturală Obsidian.

Manifestările de la Adamclisi au început vineri seară, când vizitatorii monumentului au avut ocazia de a admira Garda Romană care a patrulat în permanență pe aleile parcului și video-mapping-ul cu lasere care a îmbrăcat Tropaeum Traiani până târziu în noapte.

Ziua de sâmbătă a debutat cu un atelier de ceramică în cadrul căruia toți cei interesați, cu precădere copiii, au putut să afle în premieră tainele acestei arte. Timp de două ore, cu toții au realizat opaițe, miniaturi ale Mausoleului Tropaeum Traiani sau ale Șarpelui Glykon și au deprins astfel primele mișcări în manevrarea lutului. Distracția s-a mutat apoi pe scena special amenajată, unde Dan Helciug și trupa sa au făcut o atmosferă de adevărată sărbătoare, au spus o poveste inedită cu daci și romani și au cântat împreună cu spectatori prezenți câteva din hiturile care au ocupat nu cu mult timp în urmă primele locuri ale clasamentelor radio. De pe scenă, spectacolul s-a mutat pe zidurile Mausoleului și pe cerul de deasupra Adamclisi-ului. Laserele, luminile și sunetele i-au „teleportat“ pe cei prezenți într-o lume cu totul nouă, din viitor, în contrast cu istoria milenară a locului în care aflau. Seara s-a încheiat cu un spectacol cu efecte pirotehnice realizat de o trupă de dansatori profesioniști care i-au ținut cu sufletul la gură pe toți cei prezenți.

Seria manifestărilor dedicate cetății de la Adamclisi a continuat duminică cu un nou atelier de ceramică, pentru ca seara toți ochii să fie ațintiți din nou spre cer pentru a admira spectaculosul fenomen ale Perseidelor. În paralel, specialiștii de la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța i-au inițiat pe cei prezenți în lumea fascinantă a astronomiei. Întregul moment a fost imortalizat de fotografii înscriși la un concurs inedit dedicat Perseidelor, iar cea mai frumoasă ipostază a fost premiată de către organizatori.

„Festivalul cetăților antice dobrogene“ va continua la sfârșitul acestei săptămâni cu cea de a patra etapă a proiectului, care va avea loc sâmbătă, 19 august, la Cetatea Ulmetum, din comuna Pantelimon. Aici, participanții vor avea ocazia de a vizita muzeul și se vor putea bucura de concursurile și atelierele pregătite pentru copii sau de un treasure hunting inedit.

Obiectivul general al „Festivalului cetăților antice dobrogene“ este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. De asemenea, se urmărește atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general.

„Festivalul cetăților antice dobrogene“ este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions