Un monument unic în România, o parte din vechea cetate Tomis zace în paragină de ani de zile. Fosta administrație județeană a făcut ceva demersuri în vederea reabilitării și se pare că ideea prinde contur. În anul 2018, Horia Marius Țuțuianu, fostul prețedinte al Consiliului Județean Constanța, anunța că va fi semnat și proiectul prin care se dă starul lucrărilor de reabilitare a Mormântului Hypogeu.
Actualul director al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea, a declarat pentru Adevărul.ro că luna aceasta vor începe lucrările de descărcare arheologicî la mormântul pictat Hypogeu de la Constanța, situat pe strada Mircea cel Bătrân, procedură obligatorie înainte de lucrările de reabilitare propriu – zisă.
Zona respectivă, situată în afara zidurilor vechii cetăţi Tomis, este una de morminte.
„Suntem departe de zidul cetăţii şi sperăm să mai descoperim morminte. Dar pot apărea şi surprize. Este posibil ca civilizaţiile ulterioare să fi construit aici ceva“, a declarat directorul interimar al Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, Aurel Mototolea, pentru adevarul.ro.
După descărcarea de sarcină arheologică a terenului va începe reabilitarea mormântului (Hypogeu), urmând ca acesta să poată fi admirat de vizitatori.
Cum intrarea nu este posibilă, spaţiul fiind foarte îngust, pe clădirea ce va fi ridicată deasupra nivelului solului vor fi proiectate imagini din interiorul mormântului.
Conform documentelor, reabilitarea Hypogeului are o valoare de 4.413.750 lei fără TVA, iar fondurile sunt de la Uniunea Europeană.
INFO! Mormântul Hypogeu. 1.700 de ani de istorie ascunși sub pământ! 1.700 de ani de istorie sunt ascunși într-o baracă situată la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, în vecinătatea blocurilor de pe faleză. Aici se află Mormântul Hypogeu. Mormântul, care datează din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. Autoritățile din acea vreme au intenționat să deschidă comoara antică pentru public, spre vizitare, însă arheologii s-au opus. Au motivat că deschiderea cavoului ar fi dus la deteriorarea picturilor din interior, în spațiul hypogeului trebuind să se mențină anumite condiții de temperatură și umiditate.
În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite în sicrie de lemn corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă. De mare valoare este pictura de pe pereţi, cu influenţe atât păgâne, cât şi creştine.
“Mormântul de sub pământ” este datat în secolul al IV-lea d. Hristos. Picturile murale, de o valoare extraordinară, descriu masa rituală celestă, lucru întărit de paharele ținute în mâini de doi dintre defuncți. Specialiștii spun că este vorba de personaje masculine. S-a dorit inclusiv realizarea unei replici a frescei pentru conservarea originalului. Cel puțin șase schelete umane ale locuitorilor Tomisului antic au fost descoperite în interiorul mormântului. Porumbeii, iepurele, păunii sau potârnichile, toate aceste reprezentări animaliere, dar și cele vegetale indică trecerea de la păgânism la creștinism. La vremea descoperirii, arheologul Constantin Chera a afirmat că acest mormânt face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului antic.
“Mormântul de pe vremea lui Constantin cel Mare, din 330, are o valoare excepțională datorită picturii murale care acoperă întreg spațiul interior al cavoului, inclusiv bolta. Discutăm despre un cavou de familie, patru dintre cele cinci schelete descoperite aparțin unor adulți, iar unul unei fetițe. Toate aceste descoperiri sunt mărturii a două faze ale înmormântării”, declară Chera citat de jurnaliștii de la Cuget Liber.
sursa foto: Ziua de Constanța