Ieri, 1 august, o societate comercială a fost verificată de polițiştii de imigrări din Constanța. Au fost depistaţi în timp ce desfăşurau activităţi lucrative fără aviz şi contract individual de muncă trei bărbaţi din Turcia, aflaţi în situaţii ilegale.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Imigrări, poliţiştii de imigrări din cadrul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa au desfăşurat o acţiune pe raza de competenţă, scopul fiind combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor în România.
În cadrul activităţilor întreprinse, poliţiştii de imigrări au verificat o societate comercială, cu domeniul de activitate construcţii civile.
Ca urmare a verificărilor efectuate, au fost depistaţi, în situaţii ilegale, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 57 şi 64 de ani, din Turcia, care desfăşurau activităţi lucrative fără aviz şi contract individual de muncă.
”Astfel, poliţiştii de imigrări au revocat dreptul de şedere temporară al străinilor şi au emis pe numele acestora decizii de returnare, prin care sunt obligaţi să părăsească ţara în termen de 15 zile, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, reprezentantul societăţii comerciale a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, în conformitate cu prevederile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.”, au precizat reprezentanții IGI.
*** Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepţie, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).
În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.
Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.
Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.
Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Foto: Ilustrativ
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta