Aproximativ 3.000 de persoane au vizitat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în cadrul manifestării ”Noaptea Muzeelor 2023”, potrivit unei estimări a instituției. ”Noaptea Muzeelor” este un eveniment european, ajuns la a XIX-a ediție. Prima ediție a fost organizată în Franța, în anul 2004, la inițiativa Ministerului francez al Culturii și Comunicării. De atunci, pe data de 13 mai, în fiecare an, muzeele își deschid porțile în mod gratuit pentru vizitatori, în cadrul unui orar prelungit până după miezul nopții. Manifestarea se desfășoară sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, UNESCO și Consiliului Internațional al Muzeelor.
La sediul central al MINAC din Piața Ovidiu, ”Noaptea Muzeelor” a debutat începând cu ora 19. Și încă de la bun început s-a format o coadă nemaiîntâlnită până acum.
Muzeul de Arheologie Histria, Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul Triumfal de la Adamclisi, Cetatea Capidava și Muzeul Carsium Hârșova, cu toate subordonate MINAC, au avut, de asemenea, porțile deschise pentru vizitatori începând cu ora 19:00 și terminând la ora 01:00 noaptea.
O explicație a succesului ar fi aceea că Muzeul a pregătit vizitatorilor activități atractive și expoziții deosebite, unele vernisate cu doar câteva zile înainte de marea noapte. Astfel, la sediul central a fost organizat un atelier de lucru pentru copii, în cadrul acțiunii ”Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor”, coordonată de muzeograful Cristian Cealera, autorul cunoscutei serii de volume ”Poveștile Mării Negre”. De asemenea, a avut loc o prezentare slide show a site-ului cultural POVESTIINARGINT.RO, care se află în ultimele faze de realizare. Studenți ai Facultății de Arte a Universității Ovidius, specializarea Canto, au susținut un concert. Iar alți prieteni ai muzeului, cei de la Asociația Historia Renascita, au prezentat echipamente militare și arme specifice dacilor și romanilor.
Expozițiile care au atras atenția publicului au fost:
– Simboluri monochrome Basarabi-Murfatlar (o expoziție de fotografie alb-negru, cu reprezentările grafice din ansamblul rupestru de la Murfatlar; imaginile provin din bisericuțele și galeriile subterane săpate în dealul de cretă de la Murfatlar în secolele III-X; situl arheologic se află într-un proces de restaurare, inițiat de Consiliul Județean Constanța);
– Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea (exponatul lunii la MINAC)
– Regalitatea și Dobrogea (expoziție temporară organizată în colaborare cu Asociația Filateliștilor Tomis Constanța, care a avut vernisajul pe 10 mai a.c.).
– Serbările încoronării (expoziție multimedia itinerantă, organizată în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, care a avut vernisajul tot de Ziua Independenței, pe 10 mai 2023).
– Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean (expoziție temporară)
– Piesele arheologice de excepție expuse în Sala Tezaur; o parte din acestea sunt solicitate pentru a participa la o expoziție internațională la Roma, timp de un an, începând cu luna septembrie 2023.
”Cultura ne definește și ne îmbogățește în fiecare zi, având un rol esențial în dezvoltarea comunității noastre. Și anul acesta, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Nopții Muzeelor, toate instituțiile de cultură din județul nostru sunt deschise publicului, oferind tuturor oportunitatea de a explora istoria, arta, tradițiile și obiceiurile locale. Mă bucur să remarc pasiunea și interesul constănțenilor pentru patrimoniul nostru cultural, iar acest lucru îmi întărește convingerea și dorința de a continua acțiunile și proiectele pe care le-am inițiat și pe care le am în plan pentru punerea în valoare a patrimoniului nostru cultural-istoric. Vă invit pe toți să celebrăm în continuare, în cadrul unor evenimente culturale locale inedite, diversitatea culturală a județului Constanța!” – a transmis Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, pe pagina sa de Facebook, alături de o fotografie cu vizitatorii așteptând în coadă să intre în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta