Cu privire la procesul derulat în prezent de C.N. Romtehnica S.A. pentru valorificarea navei militare ”Lt. cdor. Eugen Stihi”, aflată în serviciul Marinei Militare Române între anii 1920-2004, Biroul de presă al M.Ap.N. face următoarele precizări:
Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus astăzi, 24 octombrie, Statului Major al Forţelor Navale, Direcţiei Generale Juridice a M.Ap.N. şi C.N. Romtehnica S.A. identificarea unei soluţii care să permită păstrarea navei în patrimoniul ministerului, în condiţiile permise de lege, în vederea punerii în valoare a potenţialului ei istoric.
Până la identificarea şi validarea legală a unei astfel de soluţii, procedurile derulate de C.N. Romtehnica S.A. sunt sistate.
Marţi, USR a cerut Guvernului să ia toate măsurile legale de a opri vânzarea la fier vechi a canonierei ”Lt. Cdr. Eugen Stihi”, prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari.
”Romtehnica SA, companie care se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a urcat deja pe platforma SEAP documentele de vânzare la fier vechi a navei. Canoniera ‘Eugen Stihi’ a fost livrată statului român de către Franţa, în anul 1920, împreună cu alte trei nave din aceeaşi clasă, în scopul dragării litoralului naţional, fiind prima navă militară nouă intrată în serviciul marinei militare a României Mari. Confiscată de Armata Roşie în septembrie 1944, nava a fost restituită forţelor navale ale României în 12 octombrie 1945, participând, în iulie 1947, la o campanie de deminare în zona Sulina. Scoasă din serviciul militar în 1956, nava este amenajată pentru cercetări hidrografice, iar în anul 2004 a fost scoasă definitiv din uz”, se arăta într-un comunicat de presă al USR.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta