Astăzi a fost sărbătoare în portul Constanța, deoarece nava “Ștefan cel Mare” a revenit în țară după o misiune lungă. Ea a participat, de la sfârșitul anului trecut, la Operațiunea Comună „EPN TRITON 2016”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E. Nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
Nava a parcurs 8358 mile marine
Poliţiştii de frontieră români au executat 8 misiuni, cu un total de 71 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 8358 mile marine. Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1803 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră. Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „EPN TRITON 2016” a fost reprezentat de asistarea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene. În perioada detaşării navei în aria operaţională, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al Operaţiunii Frontex, poliţiştii de frontieră români de pe nava „Ştefan cel Mare” au salvat şi transferat la bordul navei Gărzii de Coastă peste 995 migranţi (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Mediterană. Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile italiene şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.
Se va pleca într-o nouă misiune
Ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada următoare Poliţia de Frontieră Română va contribui cu resurse umane şi mijloace tehnice suplimentare în cadrul unui alt proiect coordonat de Agenţia Frontex – “Poseidon Rapid Intervention”- Grecia. În acest sens, în perioada imediat următoare, Poliţia de Frontieră Română va detașa, în zona operaţională a misiunii Frontex din Grecia, 62 de polițiști de frontieră, o navă maritimă, un autocar şi 5 autospeciale de patrulare, ţara noastră având cea mai consistentă ofertă de sprijin, după cele ale Franței și Germaniei.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta