Exclusiv
Năvodari. Cum au ajuns la cuțite Chelaru cu Matei
Published
5 ani agoon
În toiul sărbătorilor de iarnă, actualul și fostul primar din Năvodari s-au pus pe ceartă. Tensiunea mocnea de ceva vreme. Însă pe Nicu Matei nu l-a mai răbdat inima și a ieșit la televiziunea familiei sale, Litoral TV, chiar în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, cu acuze și invective la adresa lui Chelaru. După potopul de vorbe grele ale ”inventatorului” său, Chelaru a răspuns cu o postare pe Facebook, pe 29 decembrie, în care își afirma independența față de fostul primar. ”Aflu zilele acestea că am căzut în dizgrația unui fost primar, care mă critică virulent că am refuzat să îl ascult și să îl consult în activitatea mea de edil” – își motiva Chelaru postarea creată cu scopul de a transmite năvodărenilor că el nu este omul unei persoane, ci omul orașului pe care îl conduce.
O tovărășie de ani de zile
Înainte de a intra în detaliile acestei despărțiri istorice, trebuie să spunem că Florin Chelaru și Nicolae Matei au fost legați ombilical în activitatea politică încă din anul 2008. La acea vreme, PSD-istul Nicolae Matei a reușit să ajungă primar al orașului Năvodari, însă neavând o majoritate suficientă în Consiliul Local, s-a aliat cu PNL-ul și a cedat acestei formațiuni postul de viceprimar al localității. Așa a debutat colaborarea Matei-Chelaru, primul ca primar, al doilea ca viceprimar. În 2012, Florin Chelaru era deja membru cu acte în PSD-ul lui Matei, candidând pentru un nou mandat de consilier local. Ulterior, acesta a fost ales viceprimar al localității. În mandatul 2012-2016, rolul lui Chelaru a crescut în mod decisiv, acesta conducând efectiv orașul, ca primar interimar, în perioadele în care Nicolae Matei a fost arestat preventiv în două dosare penale și în care, pe final de mandat, a fost condamnat și a făcut pușcărie pentru dare de mită către fostul comandant al IPJ Constanța, Valentin Burlacu. Pe fondul acestor probleme ale lui Matei cu Justiția, Chelaru a fost susținut în 2012 de PSD pentru a candida la postul de primar al orașului Năvodari. Deși tocmai fusese eliberat din închisoare și ar fi putut candida, neavând o interdicție de a ocupa funcții publice, Matei a acceptat jocurile făcute la partid. În acest fel, Chelaru a ajuns primar plin. Însă filiala locală a PSD-ului a rămas sub controlul oamenilor lui Matei.
Chelaru, servantul lui Matei
În perioada 2017 – 2019, Nicolae Matei a fost inclus în mai multe delegații oficiale ale Orașului Năvodari, în vizite externe efectuate în Turcia și Rusia. Primăria a precizat de fiecare dată că Matei și-a achitat deplasările din banii săi. Însă prezența acestuia în delegațiile oficiale a indus opiniei publice ideea că Florin Chelaru ar fi un simplu interpus al fostului primar și mâna prin care acesta continua să conducă orașul. Imaginea lui Chelaru ca simplu servant al lui Matei s-a consolidat în numeroase afaceri judiciare în care primarul actual a luptat cu toate armele ca să-i scape pielea fostului primar. Ne referim aici la sceneta prin care Consiliul Local Năvodari nu s-a constituit parte civilă împotriva lui Matei, în dosarul Taberei de Copii, dând cu tifla procurorilor DNA. De asemenea, ne referim la procesele continuate cu îndârjire de Chelaru împotriva Sind România SRL (societatea lipsită de activele taberei de copii, pe baza unei inițiative controversate a lui Matei) și împotriva Somaco Construct SRL (societate taxată abuziv de Matei, cu două milioane de euro, pentru o situație inventată din pix). Mediatizarea acestor cazuri a consacrat percepția că Florin Chelaru este marioneta lui Matei. Decontul a venit la alegerile europarlamentare și prezidențiale, când PSD-ul a reușit să cadă, la Năvodari, până la 14%, devenind practic un partid de mâna a treia.
Mărul discordiei
Tutela lui Matei nu i-a convenit lui Chelaru, însă acesta a înghițit în sec și a acceptat situația ani de zile. În iunie 2019, PSD Constanța a decis să-l includă pe Nicolae Matei în comitetul executiv județean al formațiunii, după ce acest for a fost lărgit cu 12 persoane. Informația nu a fost dată publicității de PSD Constanța, care a dosit-o cu grijă. Însă situația a fost prezentată de Ordinea.Ro (vezi AICI). În decembrie 2019, în cadrul emisiunii la care ne-am referit în partea introductivă a articolului de față, Matei a susținut că Florin Chelaru s-ar fi opus cooptării sale în structura executivă a PSD-ului. ”Chelaru a fost singurul care s-a opus la cooptarea lui Matei, pe motiv că Matei este penal” – a spus fostul primar. Această ostilitate, până acum necunoscută publicului, este de fapt mărul discordiei dintre cei doi.
Războiul soacrelor
La scurt timp după incidentul de mai sus și aparent fără legătură cu acesta, soacra consilierului PSD Ilie Coman a început un război deschis cu omul de afaceri Adrian Damian. Acesta din urmă este un apropiat al primarului Florin Chelaru. De cealaltă parte, Coman este un apropiat al lui Matei. Din capul locului, conflictul apropiaților părea o ciorovăială pe bani și influență. Însă lucrurile au mers mai adânc, după ce Elena Dinu, soacra lui Coman, a scurs în presa centrală o plângere penală pe care a depus-o la DIICOT și în care susținea că Damian i-ar fi cerut mai multe apartamente. Femeia a insinuat că locuințele de lux ar fi fost destinate primarului Florin Chelaru, fără a proba în mod efectiv aceste acuzații. Soacra PSD-istului a mai turnat câteva frânturi din combinații imobiliare de la Mamaia Sat, în care apărea și o firmă deținută de o septuagenară dintr-un sat de lângă Buhuși – orașul natal al primarului Chelaru. În mod cert, insinuările venite de la oamenii lui Matei par un fel de arătatul pisicii.
Citește și:
Năvodari. Soacra unui consilier PSD toarnă frânturi din combinații imobiliare extrem de bizare
Stema orașului și judecata partidului
Tensiunea dintre Matei și Chelaru s-a insinuat în spațiul public și mai adânc spre sfârșitul anului trecut. Ne referim aici la inițiativa lui Florin Chelaru de a schimba vechea stemă a orașului, ”desenată” pe vremea lui Matei, dar rămasă fără omologare. Matei s-a indignat și a protestat pe Facebook, iar consilierii PSD s-au abținut să voteze inițiativa lui Chelaru. Au urmat ședințe lungi la PSD Constanța, despre care aflăm, printre frânturi, tot din declarațiile lui Matei de la emisiunea din 24 decembrie. ”Ne-au chemat la judecată, la partid, la Constanța, să-l schimbe pe Nicu Moruzi (președintele PSD Năvodari – n.r.) și să-l pună pe Chelaru” – a mai spus Matei. Înțelegem din spusele fostului primar că ”judecata” a fost condusă de Horia Țuțuianu, iar acuzarea a fost susținută de Mirela Matichescu și de primarul din Limanu.
Matei atacă frontal la televiziunea familiei sale
Acestea fiind spuse, ajungem la emisiunea de la Litoral TV din 24 decembrie 2019, din care am prezentat deja câteva elemente ale acestui conflict politic, altfel greu de înțeles. În cadrul emisiunii, Matei a declarat că nu mai este prietenul lui Chelaru și nu mai recomandă votarea acestuia pentru un nou mandat de primar al orașului Năvodari.
”Am câteva dezamăgiri, nu-mi plac oamenii perverși, ascunși și care au agende separate și care, nu știu, nu au întreținut sau au distrus o parte din munca comună. (…) Florinel m-a dezamăgit. (…) Cred că, dacă Chelaru m-ar fi ascultat, Năvodariul ar fi arătat astăzi cu totul altfel. (…) Niciodată nu i-am bătut la ușă: vreau să faci, să-mi termini proiectul ăsta, început de noi amândoi, în felul ăsta. L-am lăsat în plata Domnului. Dar drumul pe care a mers este un drum greșit și păgubos pentru orașul Năvodari” – a atacat Matei.
Fostul primar a mai spus că bugetul localității este construit dezastruos, evocând o datorie publică de aproximativ 10 milioane de euro, dar și cheltuieli aiurea și pe lucrări de proastă calitate. Matei a criticat faptul că administrația Chelaru a alocat 38 de miliarde de lei vechi echipei de rugby, neglijând echipa de fotbal a localității. De asemenea, a criticat faptul că Florin Chelaru a acceptat sponsorizări pentru echipa de rugby a orașului de la firma italiană care a vrut să construiască un depozit de deșeuri toxice la Năvodari.
”Este dureros când știm că am luptat atât de mult să nu se facă nenorocirea asta și acuma toți dușmanii mei sunt prietenii lui Florin Chelaru. Este dureros. Adică, să vezi italianu* ăsta, care a vrut să facă groapa de gunoi, să-l vezi că vine la Primărie acuma… Ce interes ar avea italienii să vină să lingă clanțele ușilor la Primărie, la actualul primar Florin Chelaru, și să vină cu sponsorizări, să spună: dom*le noi susținem echipa, copiii de la echipa de rugby? Toate astea au ceva urât mirositor în spate și mă îngrijorează.” – a punctat Matei.
Fostul primar a mai spus că Florin Chelaru este un om de execuție și nu de conducere; a punctat că deși acesta are o înălțime remarcabilă se teme să nu fie umbrit de Matei; și a precizat că actualul primar stă foarte prost în sondaje. Nu în ultimul rând, Matei i-a mai reproșat actualului primar colaborarea pe care o are cu consilierul local Marian Cîrnu, care nu este membru PSD.
Replica lui Chelaru
În replică, Florin Chelaru a postat pe Facebook un comentariu pe 29 decembrie 2019.
”Eu, Florin Chelaru, nu sunt omul nimănui! Sunt omul și primarul năvodărenilor și al orașului Năvodari.
Ceea ce contează cel mai mult pentru mine este ca tot ceea ce fac să fie legal, iar legea să fie respectată întocmai. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să conduc un oraș cu jumătate de normă, jumătate de zi să stau în biroul procurorilor și cealaltă jumătate de zi la Primărie. De aceea, nu am avut probleme cu Justiția și nici nu îmi doresc vreodată!
Aflu zilele acestea că am căzut în dizgrația unui fost primar, care mă critică virulent că am refuzat să îl ascult și să îl consult în activitatea mea de edil. Este strict problema dânsului, iar tribuna politicienilor de toate culorile, care mă înjură de dimineață până seara, îi este larg deschisă. Eu ca primar nu am acceptat să fiu omul nimănui, cu atât mai puțin al unui fost primar, chiar dacă mulți au încercat să mă lege cu numele (vechea tehnică de manipulare a asocierii) de problemele sau imaginea unuia sau altuia. Faptul că nu a fost așa este că, azi, toți aceștia se erijează în contestatarii mei. Dar e treaba lor… Eu sunt doar omul năvodărenilor și doar părerea lor contează, nu a acelora care se cred stăpânii Năvodariului.
Atât cetățenii, cât și colegii mei din partid, trebuie să înțeleagă faptul că nu mă interesează disputele personale cu absolut nimeni, iar activitatea mea de primar este pusă doar în slujba orașului și a năvodărenilor. Voi face doar ce este bine și corect pentru Năvodari și cred cu tărie că orașul are nevoie în fruntea sa de un bun administrator și nu de politicieni cu gura mare.
Îi respect pe toți predecesorii mei, fiecare a avut rolul său în dezvoltarea orașului, dar tocmai experiențele lor ne învață astăzi cum să evităm greșelile trecutului. Nu îmi doresc să calc pe urmele nimănui și cu atât mai mult să repet greșelile celor care au fost înaintea mea. Eu sunt Florin Chelaru și merg doar pe drumul meu, atât ca om, cât și ca primar!” – a scris Chelaru.
În mod cert, cearta dintre Matei și Chelaru complică peisajul politic de la Năvodari. Cu siguranță, alegerile locale de la Năvodari vor fi extrem de interesante. Va urma!
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.