În cadrul programului Erasmus+, elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, împreună cu colegii lor din Norvegia, Italia și Turcia, au avut ocazia să descopere activitățile RenewAcad – cea mai extinsă rețea de centre de formare profesională din domeniul energiei regenerabile din România. Această experiență educativă a oferit participanților o perspectivă amplă asupra viitorului energiei sustenabile și a oportunităților profesionale din acest sector.
Vizita a inclus explorarea Centrului RenewAcad, unde elevii și profesorii au aflat despre oferta extinsă de cursuri acreditate, peste 80 la număr, disponibile atât la nivel național, cât și internațional. Aceste cursuri acoperă domenii esențiale precum industria eoliană, fotovoltaică și stocarea energiei în baterii. Cu o experiență de peste 10 ani în formarea profesională și peste 10.000 de tehnicieni pregătiți, RenewAcad este lider în instruirea specialiștilor din sectorul energiei regenerabile.
Un alt punct de interes a fost Dispeceratul Energetic Monsson, un centru de monitorizare activ 24/7, dedicat supravegherii parcurilor eoliene și fotovoltaice. Elevii au avut șansa de a înțelege cum sunt gestionate în timp real eventualele defecțiuni prin intervenția rapidă a echipelor tehnice.
Vizita a continuat cu parcul fotovoltaic utilizat intern de grupul Monsson, turnul de antrenament pentru cursurile de lucru la înălțime și salvare, precum și zonele de practică pentru stingerea incendiilor și manipularea echipamentelor. Momentul culminant al vizitei a fost vizualizarea unei pale reale de turbină eoliană, utilizată în scopuri didactice, care i-a impresionat pe toți participanții.
„RenewAcad nu doar formează profesioniști, ci și inspiră viitoarele generații. Prin evenimente și vizite dedicate elevilor și studenților, compania promovează importanța energiei regenerabile, modalitățile de producere a acesteia și carierele disponibile în domeniu.
Cu centre de pregătire în Constanța, Petroșani, Gorj și București, și planuri de extindere în Arad și Galați, RenewAcad își continuă misiunea de a sprijini tranziția energetică. Compania a implementat proiecte cofinanțate de Uniunea Europeană, precum „RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie”, care a instruit peste 700 de angajați din zone defavorizate, inclusiv Valea Jiului. În 2024, RenewAcad continuă cu implementarea a 2 noi proiecte cofinanțate de Uniunea Europeană: RenewJobs și Study Green, ce urmăresc dezvoltarea competențelor profesionale pentru un sector energetic sustenabil.
Prin toate aceste inițiative, RenewAcad contribuie activ la formarea unei forțe de muncă competente, pregătită să răspundă cerințelor unui domeniu în continuă expansiune, atât în Romania, cât și la nivel internațional. Această vizită a fost o experiență educativă memorabilă, oferind participanților o perspectivă unică asupra lumii fascinante a energiei regenerabile, ne-a precizat Alexandra Mironescu, specialist Marketing“, a declarat coordonatorul proiectului Erasmus+ prof Alina Bulgariu.