În sfârșit, în Monitorul Oficial a apărut hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sala Sport Polivalentă – 5.000 locuri“, din municipiul Constanța, județul Constanța, realizat prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.“ – S.A. Ce înseamnă acest lucru? În data de 13 iunie a.c., adică la foarte scurt timp după ce fusese ales primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău s-a deplasat pentru a treia oară în fața Comisiei tehnico-economică interministerială. Aici a avut parte de o bucurie foarte mare, deoarece aceasta a avizat în unanimitate alocarea a 22 de milioane de euro pentru construirea unei săli polivalente de 5.000 de locuri în zona Badea Cârțan din Constanța. La acel moment, alesul urbei ne declara că proiectul inițial, demarat cu mulți ani în urmă, picase deoarece Ministerul Tineretului și Sportului nu și-a mai respectat promisiunea de finanțare. “Ne-am mulat pe ceea ce aveam ca municipalitate. În anul 2014 am avut o discuție cu Compania Națională de Investiții și cu Ministerul și am fost încurajați să urmăm proiectul. Ca atare, am intabulat suprafața de teren, am elaborat studiul de fezabilitate, am desemnat câștigătorii arhitecți și proiectanți și am elaborat actualul proiect”, ne-a declarat Decebal Făgădău. El a spus că s-a ales această cale pentru a putea fi suportabilă pentru municipiul Constanța. Inițial s-a plecat ca adresabilitate de la ce sporturi existau și erau puternice la acel moment în Constanța, respectiv volei, handbal, baschet, iar apoi a fost extins și la sporturi individuale.
Lucrările vor dura între trei și cinci ani!
Este cât se poate de evident că acest proiect se va concretiza în municipiul Constanța. Decebal Făgădău este absolut convins că lucrările vor putea fi gata într-un interval de timp cuprins între trei (cu foarte mult optimism) și 5 ani (cu mai mult pesimism). Dar este dificil de precizat când ne vom putea bucura de noua sala polivalentă. Decebal Făgădău este însă foarte optimist și a avut timp să analizeze și să studieze modelele implementate în țară. “Am luat pulsul în întreaga țară și vă pot spune că sunt foarte mândru de proiectul nostru. Valoarea investiției este de circa 22 milioane de Euro, adică de 96,5 milioane de lei, bani din care municipalitatea va trebui să aloce 13 milioane de lei, ce vor fi canalizați către infrastructură. Sala polivalentă este în formă de potcoavă, iar tribunele vor fi pe trei părți. Înainte de intrarea în sală, va fi o altă sală de antrenamente, iar acesta este un plus pe care l-a adus acest proiect.”. Pare frumos și ne întrebăm cât de repede s-ar putea mișca lucrurile, însă Decebal Făgădău este plin de speranțe. “Va urma procedura de achiziție, desemnarea câștigătorilor și apoi proiectarea și execuția lucrării. Avem în proiect 24 de luni pentru proiectare și execuție, care este o perioadă realizabilă deoarece noi am realizat toate studiile de fezabilitate, care sunt făcute la un nivel înalt de detaliu. Procedura de achiziție poate dura maximum un an de zile. Sper ca în luna septembrie a anului viitor să avem deja un câștigător al licitației, iar până în 2020 să fie gata lucrările. Constanța merită să nu mai fie ignorată. Ministrul Elisabeta Lipă ne-a susținut foarte mult, iar dacă ne place să ne lăudăm cu sportivii noștri, trebuie recunoscuți”, a mai declarat la acel moment primarul Decebal Făgădău. El ne-a mai spus că în acest loc va fi construit și un bazin de înot olimpic, iar de aceste două proiecte se va ocupa fostul înotător Răzvan Florea, consilier local municipal. Astăzi, după ce hotărârea de Guvern a trecut prin ședința din data de 31 august, am încercat să-l contactăm pe Decebal Făgădău pentru a-i lua un punct de vedere oficial. Din păcate, nici el și nici viceprimarul Răsăuțeanu nu au fost de găsit. Nici pe telefoanele fixe, nici pe cele mobile. Motiv pentru care am luat legătura cu reprezentantul Biroului de presă al Primăriei, Ionela Halciuc, care ne-a declarat: ”După ce a fost publicată această hotărâre și în Monitorul Oficial, Compania Națională de Investiții va demara procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția Sălii Polivalente. Este un proiect de care municipiul Constanța avea nevoie în condițiile în care această zonă suferă foarte mult în momentul de față. Întregul oraș va avea de câștigat de pe urma implementării acestui proiect”, a declarat Ionela Halciuc.
Cum va arăta Sala Polivalentă?
Potrivit proiectului de act normativ, capacitatea săii de sport avută în vedere în cadrul studiului, este de minimum 5.000 și maximum 7.000 de persoane, în condițiile unei utilizări flexibile, dintre care circa 150 locuri VIP, 100 locuri pentru presă, 100 locuri pentru persoane cu handicap. În cadrul evenimentelor sportive vor exista un număr de 4.000 de locuri fixe pe gradene de beton și 1.400 de locuri suplimentare amplasate pe gradene telescopice și mobile la nivelul terenului de joc. Durata de realizare a investiției este de 27 de luni. Clădirea va fi omologată pentru multiple discipline sportive individuale, dar și pentru sporturi de echipă.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta