Fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, care cocheta în ultima perioadă cu formațiunea extremistă AUR, s-a apucat să-i înjure fără perdea pe liderii partidului din partea căruia spera să candideze la alegerile locale de anul acesta. A făcut-o pe un grup de whatsapp al AUR, iar captura mesajului său a fost publicată de jurnaliștii de la Constanța.Info. Intervenția lui Matei este de o obscenitate înfiorătoare. Din mesaj se degajă informația că partidul ar fi transmis o circulară în teritoriu, dar și un control țintit la filiala din Năvodari, stârnind suspiciunea fostului primar că AUR își caută persoane mai generoase și mai naive care să preia frâiele la Năvodari.
Trebuie să spunem că Matei a apărut în fotografii la mai multe manifestări AUR. În decembrie 2023, acesta s-a pozat alături de mai multe persoane din AUR, printre care și Sorin Ovidiu Cupșa, care a fost desemnat oficial drept candidat al acestei formațiuni la alegerile pentru funcția de primar al Constanței.
La slujba de Bobotează din Constanța, oficiată de ÎPS Teodosie, au participat numeroși AUR-iști, în funte cu liderul partidului, George Simion. În dreapta: Nicolae Matei.
Constanța.Info acreditează informația că circulara care a stârnit această reacție a lui Matei s-ar referi la planul conducerii AUR de a nu permite persoanelor cu antecedente penale să candideze pe listele sale. După cum este de largă notorietate, Nicolae Matei a fost condamnat penal, în anul 2016, și a executat o pedeapsă privativă de libertate. El a fost găsit vinovat de dare de mită, în sensul că ar fi încercat să ofere două terenuri acaparate prin retrocedări ilegale către un fost șef al Poliției, cu scopul de a fi protejat în dosare penale în care se făceau investigații despre activitățile sale infracționale.
Pe de altă parte, Matei este inculpat în dosarul Taberei de Copii întocmit de procurorul DNA Andrei Bodean. Acest dosar se află în stare de judecată, pe fond, urmând să se pronunțe o soluție în perioada imediat următoare. Acuzația principală adusă lui Matei este aceea că, în anul 2012, a inventariat în mod fraudulos clădirile Taberei de Copii în domeniul privat al orașului Năvodari, deși acestea aparțineau și erau exploatate de societatea Sind România SRL, având ca asociați marile centrale sindicale care au preluat patrimoniul fostei UGSR în zilele revoluției din decembrie 1989. După ce a inventariat scriptic bunurile Taberei, Matei a propus înființarea unei societăți cu scopul exploatării activelor. Orașul Năvodari a primit 40% din acțiuni, în vreme ce diferența de 60% a fost atribuită societății Dormarbib SRL, care era înregistrată pe numele concubinului surorii sale. Mai departe, această societate, denumită Tabăra Năvodari SA, a deschis un proces de executare silită împotriva Primăriei Năvodari, acuzând-o că nu respectă angajamentul de a aduce clădirile din Tabăra de Copii în capitalul social. Obținând un titlu executoriu, societatea a angajat un executor judecătoresc, iar acesta s-a ocupat ca întregul patrimoniu să fie luat de la proprietarii și posesorii săi legali, pentru a ajunge la cumnatul fără forme legale al fostului primar. Potrivit informațiilor noastre, la momentul de față a fost aprobată expertiza judiciară efectuată în privința daunelor rezultate din lipsa de folosință, care se ridică la 16 milioane de euro.
Anul trecut, Nicolae Matei a fost exonerat de răspunderea penală în dosarul retrocedărilor, în care fusese condamnat pe fond, în 2020, la 9 ani de închisoare. În același dosar, fosta judecătoare Corina Eugenia Jianu fusese condamnată pe fond la 7 ani de închisoare, sub acuzația că a primit mită de la fostul primar pentru a admite retrocedarea terenurilor de la malul mării către interpușii acestuia. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție, în calea de atac, a constatat încetarea procesului penal ca urmare a prescripției. La câteva zile după această ”amnistiere” mascată, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că mecanismul prescripției aplicat în România în cauzele de fraudă adusă intereselor financiare ale Uniunii Europene încalcă standardele comunitare. A urmat un scandal imens, mai ales că fosta judecătoare Jianu a primit și decizie de reîncadrare în postul de magistrat, cu salarii restante și drept de pensie specială. Contracarând, procurorii DNA au declarat recurs în casație. Procesul se află în stare de judecată, iar următorul termen a fost stabilit pe 20 februarie 2024. Relevantă pentru soarta procesului este o decizie luată chiar săptămâna trecută de ÎCCJ, prin care magistrații au hotărât într-un caz punctual că decizia CJUE se aplică și în acel caz de corupție, nu doar în dosarele de fraudă cu fonduri europene. Dacă va fi menținută această optică, Nicolae Matei și ceilalți colegi de lot vor fi întorși în termenul de prescripție, fiind posibilă antrenarea răspunderii penale.
Mesajul obscen al lui Nicolae Matei. Sursa infomrației Constanța.Info.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta