În fiecare an se schimbă regulile, cel puțin în învățământul de stat. Manuale, rechizite, caiete suplimentare, manual de educație fizică etc. Acum am trait s-o vedem și pe asta: se schimbă și mâncarea pe care o vor primi gratuit copiii la școală. Este de mare interes să-i vedem în viitor pe școlari cum mănâncă în pauze păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei sau castraveți. Aceste legume au fost aprobate de Guvern în hotărârea adoptată la începutul acestei luni. De fapt, a fost adoptată lista de legume, fructe și produse lactate care se vor distribui în școli. Conform actului normativ, pentru anul școlar 2017-2018, limita valorică zilnică/preșcolar sau elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porția de produse de panificație. Numărul total al beneficiarilor acestui program este estimat la peste două milioane.
”Pentru anul școlar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează: 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe și legume și 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație”, precizează Guvernul.
Măsurile educative menționate presupun organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și lapte și produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice. Fondurile alocate de Guvern sunt completate de un ajutor european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, în cuantum de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe și legume și derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte și produse lactate.
Iată lista produselor care vor fi distribuite elevilor
Fructe și legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți; – Lapte și produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite); – Produse de panificație: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiți uscați din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari. Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porție de lapte.
Când se va organiza licitație în județul Constanța?
Evident, astăzi fiind 26 septembrie, cursurile școlare sunt în plină desfășurare. Și decurg fără probleme, în ciuda lipsei laptelui, cornului și a altor produse alimentare promise elevilor. Am vrut să aflăm cum decurg lucrurile și ce șanse sunt ca într-un viitor apropiat (sau mai îndepărtat) elevii să beneficieze de acest drept. Din acest motiv, am luat legătura cu Ovidiu Chircă, reprezentant al Biroului de presă din cadrul Consiliului Județean Constanța. El ne-a spus că, până la ora actuală, nu s-a organizat vreo licitație care să desemneze vreo firmă câștigătoare a acestui program deoarece legea a fost modificată și nu au fost încă publicate normele Guvernului. Mai mult decât atât, după ce va avea loc licitația, nu este exclus să asistăm la depunerea de contestații din partea celor ce vor participa și se vor simți neîndreptățiți. L-am contactat și pe inspectorul școlar general, Petrică Miu, pentru a-i afla punctul de vedere. De fapt, am dorit să știm dacă există directori de școli care să se fi plâns că elevii sunt nemulțumiți. Răspunsul lui a fost dezarmant:
„Nu avem semnale că ar exista vreo localitate în care copiii nu vin la școală pentru că nu au primit lapte și corn. Nu avem absențe sau abandon școlar din acest motiv. Nu au existat nici un fel de reacții până în acest moment” ne-a spus Petrică Miu.
Contrariați de acest răspuns, am considerat necesar să luăm legătura și cu un primar, respectiv Marius Ștefan din comuna Independența. Ne așteptam ca măcar la nivel de comună cadrele didactice să se declare nemulțumite, mai exact să transmită nemulțumirea elevilor. Nu a fost așa:
„Nimeni nu a spus nimic referitor la acest subiect. Nimeni nu s-a plâns.”, ne-a spus primarul comunei Independența.
Din aceste răspunsuri, putem trage o concluzie ce poate fi, ce-i drept, pripită: Elevii nu par a-și mai dori să primească corn și lapte gratuit. Și da, am scris despre diferite școli din municipiul Constanța în care aceste alimente rămâneau în coșuri și nu erau luate de către copii, nici în pauze, nici pentru a fi duse acasă. Dar la fel de bine am scris despre copii din mediul rural care se bucură de fiecare ajutor pe care îl primesc din partea statului. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și în cât timp se vor organiza licitații.