Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, instituțiile de cultură își deschid porțile, în acest weekend. Spre exemplu, Muzeul de Artă Populară Constanța își deschide porțile sâmbătă, 18 mai, între orele 18:00 – 24:00, pentru a le oferi, gratuit, vizitatorilor o incursiune nocturnă în universul satului tradițional. Ultima intrare se face la ora 23:30. Pe lângă expoziția permanentă, intitulată „Arta populară din România”, publicul vizitator poate admira și expoziția temporară „Gospodăria tradițională din Dobrogea“, aflată la parterul instituției de cultură, dar și vitrina dedicată tematicii lunii mai, „Florar”.
Alte instituții care vor lua parte la Ziua Internațională a Muzeelor sunt Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța – Planetariu, care va oferi publicului între orele 19.00 și 23.00 cinci demonstrații a câte 40 minute la orele 19.00, 20.00, 21.00; 22.00 și 23:00); Complexul Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu, o singura demonstrație la ora 21.00; Complexul Muzeal de Științe ale Naturii – Acvariu, deschis între orele 20.00 și 24.00; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: 20.00 – 00.00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Tot în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, vizitatorii vor putea asculta un microrecital de muzică clasică susținut de elevi ai Colegiului de Artă „Regina Maria” din Constanța. Intrarea publicului va fi gratuită. De asemenea, și Complexul Muzeal Histria va putea fi vizitat în același interval orar, intrarea fiind gratuită.
Programul complet al evenimentelor organizate de instituțiile aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța cu ocazia zilei de 18 mai poate fi consultat on line, pe siturile: http://www.muzeuldeartaconstanta.ro/index.html, https://www.minac.ro/ și http://www.delfinariu.ro/.
„Noaptea muzeelor” – liniile 42 și 48 vor avea program prelungit
Ca urmare a desfășurării „Zilei Internaționale a Muzeelor“, Regia Autonomă Transport în Comun Constanța va prelungi sâmbătă, 18 mai, programul de transport al liniilor 42 și 48. Astfel, autobuzele vor circula până la Poarta 1, în intervalul orar: 18.00 – 24.00.
Istoria evenimentului „Noaptea Muzeelor“
Potrivit wikipedia, Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment, mai notează sursa citată.