Au ieșit la iveală noi detalii în cazul accidentului rutier care a avut loc în fața hotelului Malibu din stațiunea Mamaia, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața. Potrivit procurorilor, în momentele premergătoare producerii accidentului, șoferul participa la o cursă ilegală de mașini.
Oficial din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța:
”La data de 21 aprilie, organul de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Constanţa – Serviciul Siguranţă Rutieră a dispus schimbarea încadrării juridice a uneia dintre faptele reținute în sarcina inculpatului M.S.D. din infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 din C.pen., în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 și 3 din C. pen., având în vedere că unul dintre cei trei pasageri ce au suferit vătămări corporale în cadrul accidentului de circulație a decedat în timpul internării la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ca urmare a vătămărilor menționate.
Accidentul a fost soldat astfel cu decesul a doi pasageri ai autoturismului condus de inculpatul M.S.D., precum și cu vătămarea corporală a altor doi pasageri, ce nu au dorit să formuleze plângeri prealabile împotriva inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ulterior, la data de 23 aprilie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus extinderea acțiunii penale față de inculpații M.S.D. și T.C.A., pentru săvârşirea infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, prev. de art. 339 alin. 2 din C. pen.
În concret, în sarcina celor doi inculpați s-a reținut că la data de 10.03.2025, în jurul orei 23.50, în momentele premergătoare producerii accidentului de circulație anterior menționat, ambii inculpați au organizat în mod spontan și au participat la o întrecere cu autoturismele pe care le conduceau pe Bulevardul Mamaia din municipiul Constanța.
Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Constanţa – Serviciul Siguranţă Rutieră, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, extinderea acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.”, au precizat reprezentanții Biroului de informare public și Relații cu mass-media.
Reamintim că, la data de 12 martie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.03.2025, până la data de 10.04.2025 inclusiv, a inculpatului M.S.D., cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe psihoactive.
În concret, în cauză s-a reţinut că la data 10.03.2025, în jurul orei 23:56, inculpatul M.S.D., în vârstă de 21 de ani, a condus un autoturism pe Bulevardul Mamaia din municipiul Constanța, având ca pasageri alți patru tineri.
La un moment dat, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al vitezei excesive, inculpatul a pierdul controlul autoturismulului, care a lovit inițial o bordură, apoi stâlpi ornamentali de la marginea carosabilului și un stâlp metalic de iluminat public. După cel din urmă impact, caroseria autoturismului s-a rupt în două, pasagerii fiind proiectați în afara acestuia.
În primele momente, accidentul a fost soldat cu decesul pasagerului din partea din dreapta-spate a autoturismului, precum și cu vătămarea corporală a celorlalți trei pasageri, care au fost transportați și apoi internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Ulterior, încă o victimă, o tânără din localitatea Saraiu, județul Constanța, și-a pierdut viața.
Inculpatul, ce a suferit vătămări corporale minore ca urmare a accidentului, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. El a fost condus la aceeași unitate medicală, unde i-au fost prelevate două mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, constatându-se că la data de 11.03.2025, ora 01:13, avea o alcoolemie 1,88 g/l alcool pur în sânge, iar la ora 02:13 o alcoolemie de 1,71 g/l alcool pur în sânge.
Conform concluziilor preliminare ale raportului de expertiză tehnică auto întocmit în cauză, viteza de deplasare a autoturismului condus de inculpat în premomentul impactului a fost estimată la circa 120 – 140 km/h, în condițiile unei limite maxime de 50 km/h pe sectorul de drum respectiv.
Potrivit acelorași concluzii, accidentul a fost cauzat de către inculpat, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și care s-a deplasat cu o viteza cu mult peste limita legală.