Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Noi reguli pentru furnizorii de gaze. Ce schimbări face ANRE

Published

on

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a schimbat metodologia de recunoaştere a costurilor de achiziţie a gazelor naturale furnizate consumatorilor alimentaţi în regim reglementat. Teoretic, consumatorii vor plăti cel mai mic preţ posibil, scrie economica.net.

Furnizorii de gaze naturale care alimentează consumatorii casnici vor beneficia de noi reguli în ceea ce priveşte preţul de achiziţie al gazelor pe care le furnizeză clienţilor lor, preţ care este transferat în facturile tuturor consumatorilor casnici, potrivit unui proiect de ordin.

ANRE a stabilit o nouă metodologie de recunoaştere a acestor costuri, în încercarea de a crea un impact cât mai mic în facturile finale ale consumatorilor, fie că este vorba despre gaz cumpărat prin contracte bilaterale, din producţia internă sau din import, fie că este vorba despre gaze cumpărate prin bursă sau extrase din depozitele în care a fost înmagazinat.

În mare, regula este simplă. ANRE va recunoaşte cel mai mic preţ dintre preţul efectiv de achiziţie al furnizorului şi preţul mediu al pieţei de gaze. Iată ce scrie în ordin:

“În costurile de achiziţie realizate de către furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată, fie prin achiziţie directă, fie prin mandatarea unui alt furnizor, ANRE recunoaşte preţurile de achiziţie a gazelor naturale, după cum urmează:

pentru gazele naturale achiziţionate lunar de către titularul de licenţă din surse curente (intern/import):

pentru gazele naturale achiziţionate lunar de către titularul de licenţă din surse curente (intern/import) prin contracte bilaterale, destinate acoperirii consumului curent/înmagazinării pentru întregul portofoliu de clienţi, este recunoscut cel mai mic preţ dintre:

(i) preţul mediu ponderat realizat de către titularul de licenţă pentru toate cantităţile achiziţionate, cu livrare în luna analizată, prin contracte bilaterale (intern/import), conform documentelor justificative transmise, şi

(ii) preţul mediu ponderat realizat pe întreaga piaţă de gaze naturale de către toţi titularii de licenţă pentru cantităţile achiziţionate, cu livrare în luna analizată, prin contracte bilaterale (intern/import), conform raportărilor lunare transmise ANRE de către aceştia”.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions