Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a implementat un nou sistem de alarmare pe platforma Petromidia Năvodari, printr-o investiţie de aproximativ 700 de mii de dolari, parte a angajamentului companiei pentru siguranţa angajaţilor şi a comunităţilor învecinate.
”Investiţiile continue şi dezvoltarea de proiecte cu impact în zona de siguranţă, inclusiv implementarea de noi sisteme de protecţie, atât pentru angajaţii noştri, cât şi pentru populaţia învecinată, sunt priorităţi majore ale Rompetrol Rafinare. Beneficiul principal adus de noul sistem este posibilitatea unui răspuns eficient şi în timp real la situaţiile de urgenţă, fapt care ne ajută să menţinem un standard ridicat de siguranţă în toate sectoarele.”, a declarat Florian Daniel Pop, Director General al Rompetrol Rafinare.
Noul sistem este format din 22 de sirene de diferite capacitaţi şi o staţie centrală de acţionare şi comandă a acestora. 9 dintre echipamente sunt instalate pe teritoriul platformei Petromidia, iar 13 în exteriorul rafinăriei, în localităţile Mamaia, Năvodari, Lumina, Corbu, Sibioara şi Piatra.
Amplasamentul lor a fost stabilit în baza unui studiu realizat de o companie specializată şi avizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” Constanţa, astfel încât să permită alarmarea pe o raza de 10 km în jurul rafinăriei.
În plus, noile echipamente pot fi acţionate în sistem centralizat atât de angajaţii Rompetrol Rafinare special instruiţi în cazuri de necesitate care vizează compania, cât şi de ISU, pentru situaţii care vizează întreaga populaţie în situaţii externe, care nu ţin de activitatea platformei Petromidia.
Spre deosebire de vechiul sistem de alarmare, noile sirene au o arie de acţiune mult mai mare, cele care au funcţionat până acum asigurând doar acoperirea teritorială a platformei Petromidia. Totodată, prin noul sistem se pot transmite, pe lângă semnalele acustice, diferite mesaje vocale, cu ajutorul cărora va putea fi anunţat motivul declanşării alarmei şi modul în care trebuie să acţioneze populaţia.
”Lucrările au fost coordonate de specialiştii Rompetrol Rafinare, prin Rominserv, contractorul general al Grupului KMG International (Rompetrol), cu sprijinul ISU şi au fost executate de o companie specializată.
Rompetrol Rafinare a derulat, numai în cursul acestui an, proiecte de dezvoltare şi modernizare a activelor operaţionale în valoare totală de circa 85 milioane de dolari, la care se adaugă şi alte investiţii în mentenanţă şi conformitate.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).”, au precizat reprezentanții Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice KMG International.