Noua coaliție a promis că până joi România va avea guvern. Noul Executiv va trebui nu numai să găsească bani pentru cheltuielile de final de an, dar să facă și OUG-ul pentru bugetul de anul viitor.
Pentru anul 2022 sunt prevăzute mai multe taxe prin care statul ar trebui să adune mai mulți bani la bugetul de stat, chiar dacă Florin Ciţu a spus că PNL militează să nu se introducă noi taxe.
1. Taxa pe pensia de peste 4000 de lei: toate pensile care depășesc acest prag vor fi impozitate cu 10% pentru contribuții la sănătate. Această taxă anulează direct creșterea de 10% promisă prin pachetul social de către noua coaliție.
2. Taxa de primă înmatriculare – este prevăzută și în PNRR, scopul ei este de a descuraja înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani și implicit înnoirea parcului auto. Încă sunt discuții, dar există două posibilități de implementare: taxa la prima îmatriculare sau impozit în funcție de emisiile de dioxid de carbon.
3. Taxa de solidaritate – noua coaliție a discutat despre această taxă, care privește impozitarea în primul rând a companiilor cu cifră de afacere mare, peste 100 milioane de euro. Însă nu s-a decis însă, chiar s-a precizat că UDMR nu e de acord ca cei care au 2500-3000 de lei salariu să plătească această taxă.
Noua coaliție spune că este nevoie de o astfel de taxă pentru că în anul 2022 vor trebui să investească 7% din PIB, să crească salariile și pensiile. Noua taxă ar aduce 1,4-1,6 miliarde de euro pe an la buget.
4. Eliminarea beneficiilor pentru construcții – noua coaliție dorește eliminarea scutirii impozitului pe venit, cei 10% din salariu, angajaților din IT, dar și eliminarea scutirii impozitelor angajaților din construcții.
În prezent, salariul minim în construcții este de 3000 de lei net, fără să fie impozitat. Statul pierde prin aceste facilități aproximativ 614 milioane de euro pe an. (sursa: antena3.ro)