Conecteaza-te cu noi

Administratie

Noul stadion „Gheorghe Hagi“ va costa aproape 100 de milioane de euro. Ministerul Dezvoltării a publicat proiectul

Published

on

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat spre consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire stadion «Gheorghe Hagi», str. Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța, județul Constanța”. Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este evaluată la 480.490.000 de lei (97.363.728 de euro), din care  6.009.000 de lei vor fi asigurați de Primăria Constanța. Potrivit documentației, investiția este eșalonată pe durata a doi ani, în primul an fiind alocați 274.566.000 de lei, iar în al doilea an 205.924.000 de lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației spune că va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de „Compania Națională de Investiții, în timp ce Primăria Constanța va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 6.009 mii lei pentru amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială (adică demolarea stadionului), relocarea utilităților și asigurarea utilităților.

„Principalele zone funcționale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim), cele mai importante elemente de dimensionare fiind următoarele:

Terenul de joc va avea dimensiunile: 105m lungime şi 68 m lăţime, cu minim 1-1,5m perimetral. Incinta terenului, respectiv terenul de joc şi distanţele de siguranţă până la tribune va fi de minim 120 x 80 m. Suprafaţa de joc va fi din gazon natural, (însămânțat sau în rulouri), în sistem hibrid (țesut sau rulou), dotat cu instalație de udare, drenaj și sistem de degivrare/încălzire.

Investiția include zonele de parcare pentru jucători şi oficiali, precum şi pentru VIP, un spaţiu de parcare pentru cele 2 autocare ale echipelor şi 10 autoturisme ale oficialilor, precum și un spaţiu de parcare de minim 150 de locuri pentru VIP-uri.

Capacitatea stadionului va fi de minim 18.000 de locuri, cu urmatoarele categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisa si radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.

Zonele de parcare pentru spectatori sunt asigurate de jur împrejurul stadionului pe o rază de maximum 1 km. Numărul de locuri de parcare pentru autoturisme este de circa 10% din capacitatea stadionului (1.800 locuri). De asemenea, trebuie asigurate locuri de parcare pentru cel puțin 30 de autocare pentru suporterii echipei oaspete. Investiția include asigurarea unei zone aferente structurilor de siguranță, incluzând spații pentru forțele de poliție, sală pentru adunarea și instruirea personalului, spații pentru depozitarea obiectelor interzise în complexul sportiv, centrul de control-comanda, spațiul pentru pompieri, spațiul pentru adunarea și instruirea oamenilor de ordine (stewarzii).

În plus față de funcțiunile de bază, cu destinație sportivă, clădirea stadionului urmează să integreze și o serie de funcțiuni complementare care sunt considerate necesare pentru  viitoarea exploatare a construcției:

  1. Săli de antrenament – atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, amplasate sub tribuna Est, cu spații anexă și cu suprafața estimată de cca. 3.000 mp.
  2. Centru de conferințe – compus din două săli de conferințe cu capacitatea de cate 200 locuri fiecare și cel puțin 6 Săli cu capacitatea mai redusa 20-40 locuri și spații conexe. Suprafața minimă estimată este de cca. 2.000 mp;
  3. Spațiu expozitional – muzeul clubului, cu suprafața estimată pentru această funcțiune va fi de 500-800 mp, fară să fie limitativ.
  4. Spații administrative. Se vor amenaja două zone administrative pentru administrația complexului sportiv și pentru clubul Farul, de cel putin 350 mp fiecare (inclusiv spații anexă – grupuri sanitare, circulații etc.).
  5. Spații comerciale – magazine de suveniruri, articole sportive și altele, pe o suprafața construită estimată de aproximativ 800 mp.
  6. Spații de alimentație publică – baruri, cafenele, restaurante, fan-club etc.. pe o suprafață construită estimată de aproximativ 1.500 mp.

Terenul de antrenament fotbal și atletism va avea 6 culoare de alergare cu o tribună acoperita pe latura Sud, cu capacitatea de cca. 1.000 locuri. Terenul de antrenament este compus din terenul sportiv propriu-zis, pentru competiții,  jocuri și antrenamente de atletism și fotbal și tribuna cu 6 rânduri de gradene, acoperită pentru spectatori. Suprafețele de antrenament și competiție vor fi conform standardelor nationale (FRA) si internaționale (IAAF).

Complexul va fi asigurat cu toate utilitățile și instalațiile necesare funcționării, incluzând: instalații electrice, instalații termice si ventilare,  instalații de desfumare, instalații de stingere incendiu, instalații sanitare, instalații electrice curenți tari, instalații electrice curenți slabi, sistemul de supraveghere video.

Se vor realiza următoarele lucrări de amenajări exterioare:

–         sistematizare verticală – construcția de drumuri, alei și platforme;

–         realizarea de rețele exterioare de utilități – instalație electrică, instalații sanitare apă-canal;

–         realizarea de amenajari peisagere – gazonări, compoziții peisagere, plantări de arbuști și arbori, bazine de apa etc.;

–         realizarea de obiecte urbane – mobilier urban, statui sau instalații artistice; elemente de signalectica (informare-orientare) și de publicitate – panouri luminoase/neluminoase, catarge de steaguri;

–         realizarea împrejmuirii terenului pe laturile dinspre nord.“ se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions